Članak

REAKCIJA

Đonlagić: Predloženi Zakon o Ustavnom sudu BiH na Domu naroda je i zvanično u suprotnosti sa Mišljenjem Venecijanske komisije

(Patria) - Na nastavku sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hecegovine, ukoliko bude i održan jer je Klub Bošnjaka najavio da neće doći na tu sjednicu, pred delegatima je zahtjev delegata Želimira Neškovića za razmatranje prijedloga Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, po hitnom postupku. Upravo je uvrštavanje ove tačke na dnevni red izazvalo reakciju Kluba Bošnjaka koji je napustio sjednicu 18. marta. U četvrtak je pokušaj da se ona nastavi.

U svjetlu izrečenog Mišljenja Venecijanske komisije po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o načinu izbora sudija Ustavnog suda BiH, a u vezi sa Neškovićevim zahtjevom, oglasio se delegat u klubu Bošnjaka Dženan Đonlagić (DF).

Đonlagić ističe da ako istinski želi napredak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u EU, delegat Želimir Nešković treba da povuče predloženi Zakon o Ustavnom sudu BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"U mišljenju Venecijanske komisije je posebno istaknuto da etničke kvote ili etnički paritet (2B+2H+2S) se ne mogu koristiti prilikom izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, jer to predstavlja diskriminaciju i podriva integritet Ustavnog suda BiH i u potpunoj je suprotnosti sa evropskim praksama. Sve ovo što je navedeno u Mišljenju da se ne koristi, delegat Nešković je predložio u spornom Zakonu (etničke kvote u izboru sudija i entitetski kriterij u donošenju odluka)", poručio je Đonlagić.

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović zakazao je nastavak sjednice za četvrtak 27. juna.

#Domnaroda #DženanĐonlagić #Ustavnisud #Venecijanskakomisija #Zakon #BiH