Članak

DRŽAVNI DELEGAT

Smajić: Vladajuća koalicija blokira dvije milijarde KM za BiH i put ka EU

Vladajuća koalicija na državnom nivou svojom nesposobnošću i blokadama rada institucija svim građanima u BiH onemogućava život dostojan čovjeka.

(Patria) - Vladajuća koalicija na državnom nivou svojom nesposobnošću i blokadama rada institucija svim građanima u BiH onemogućava život dostojan čovjeka, upozorava delegat SBiH u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić.

Smajić ističe da Bosna i Hercegovina ne može početi koristiti fond od oko dvije milijarde KM podrške EU koji joj je odobren kroz Plan rasta, jer SNSD, HDZ i Trojka, koji imaju sve poluge vlasti, nisu još uvijek uputili budžet u proceduru čak ni u formi nacrta.

Kao što je javnosti poznato, usvajanje budžeta je uslov za korištenje sredstava iz Plana rasta, navodi Smajić.

Pored toga, dodaje, nisu usvojeni potrebni zakoni o Sudu, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, zaštiti ličnih podataka i zakon o graničnoj kontroli kako bi se otkočio pregovarački okvir za BiH.

"Dok na sceni pratimo otvoreno rušenje države BiH i njenih institucija, često čujemo napade od vladajućih stranaka da su drugi krivi za nefunkcionisanje sistema.

Pozivam vladajući režim da provede potrebne procedure i usvoji tražene zakone, kako bi BiH dobila ogroman novac koji joj je odobren i približila se članstvu u EU", naveo je Smajić na društvenim mrežama.

#Budžet #DžemalSmajić #Hdz #politika #SNSD #StrankaZaBosnuIHercegovinu #Trojka #BiH