Članak

ORGANIZACIONI ODBOR

Usvojen Program obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica danas je održan peti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica.

(Patria) - U Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica danas je održan peti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica.

Na današnjem sastanku, između ostalog, usvojen je Program obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.

- Svi pododbori rade na pripremi aktivnosti i uvjeren sam da će sve biti spremno za obilježavanje 29. godišnjice genocida.

Svi su maksimalno posvećeni svojim obavezama - rekao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.



Navodi da se Organizacioni odbor susreće s finansijskim problemima kada je u pitanju organizacija obilježavanja 29. godišnjice genocida.

- Poznato je da smo mi morali formirati Fondaciju kojoj je zadatak da se kao pravni subjekt bavi organizacijom godišnjice genocida.

Ranije je to išlo preko posebnog računa opštine Srebrenica, ali nakon smjene zamjenika načelnika to više nije moguće.

Trenutno je finansijska situacija loša, da je dovedena u pitanje organizacija komemoracije i dženaze 11. jula.

Mi smo uputili dopise svim relevantnim institucijama kao i ranijih godina koje su pružale finansijsku podršku u organizaciji, međutim uglavnom povratnih informacija nemamo još uvijek - rekao je Fejzić.

Ove godine se u Maršu mira očekuje nekoliko hiljada učesnika, a prijave su u toku. Svi zainteresovani se mogu prijaviti do 5. jula 2024. godine.

- Prvobitni rok za prijavu je bio 1. juli. Međutim, zbog organizovanih grupa rok smo pomjerili na 5. juli.

Međutim, svi oni koji dođu ujutro 8. jula u Nezuk biće akreditovani i mogu učestvovati u Maršu mira. Mi radimo pripreme za pet hiljada učesnika, ali ako bude i više neće biti problema.



U proteklom periodu smo radili radove na trasi, a za 2. juli je zakazano finalno izviđanje trase. Trenutno imamo više od dvije hiljade prijavljenih učesnika - rekao je predsjednik podobora za "Marš mira" Suljo Čakanović.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine trenutno je identifikovano 14 žrtava genocida kojima će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 11. jula u Potočarima.

#genocid #Godišnjica #HamdijaFejzić #OrganizacioniOdbor #Srebrenica #BiH