Članak

TRAŽI 80.000 DOLARA

Amerikanac tuži NASA-u zbog komadića baterije koji mu je na kuću pao iz svemira

Moji klijenti traže adekvatnu kompenzaciju za štetu i stres koji je ovaj incident izazvao. Moglo je da dođe do ozbiljnih povreda ili smrti - naveo je Oterov advokat, dodajući da NASA ima šest mjeseci da reaguje.

(Patria) - Amerikanac Alejandro Otero traži od NASA-e da mu isplati 80.000 dolara zbog štete koju je malo parče svemirskog otpada napravilo kada je palo na njegovu kuću na Floridi.

Problem s otpadom iz svemira sve je učestaliji s većim brojem letjelica i satelita koji orbitiraju oko Zemlje, a NASA-in odgovor i odluka suda postavit će presedan za buduće slučajeve.

Na Oterovu kuću je u martu pao predmet mase svega 700 grama, ali je napravio popriličnu štetu. Oterov sin bio je u kući u trenutku udara, ali srećom nije povrijeđen.

NASA je kasnije potvrdila da se radi o dijelu teretne palete korištenih baterija koja je izbačena iz Međunarodne svemirske stanice 2021. godine.

Umjesto da potpuno sagori tokom pada na Zemlju, dio palete ostao je čitav po ulasku u atmosferu.

- Moji klijenti traže adekvatnu kompenzaciju za štetu i stres koji je ovaj incident izazvao. Moglo je da dođe do ozbiljnih povreda ili smrti - naveo je Oterov advokat, dodajući da NASA ima šest mjeseci da reaguje.

#baterija #NASA #SAD #Svijet