Članak

PROCJENA ISW-a

Putin planira stvoriti veliku vojnu organizaciju kako bi se suprotstavio NATO-u

Retorika ruskog predsjednika Vladimira Putina o euroazijskoj sigurnosnoj koaliciji dio je plana Kremlja za stvaranje grupe zemalja bliskih Moskvi koje će se suprotstaviti Zapadu i NATO-u.

(Patria) - Retorika ruskog predsjednika Vladimira Putina o euroazijskoj sigurnosnoj koaliciji dio je plana Kremlja za stvaranje grupe zemalja bliskih Moskvi koje će se suprotstaviti Zapadu i NATO-u.

Ovakva procjena Instituta za proučavanje rata (ISW) uslijedila je nakon Putinove posjete Sjevernoj Koreji koja je, kako je to rekao jedan međunarodni stručnjak za sigurnost za Newsweek, "produbila već intenzivirani odnos pogodnosti" između Moskve i Pjongjanga.

Putin je u petak izjavio da je Moskva spremna razgovarati o euroazijskim sigurnosnim pitanjima s organizacijom SCO, koju predvode Rusija i Kina, Zajednicom nezavisnih država (CIS) i Euroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), kao i sa zemljama BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati).

Odjek je to komentara njegovog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je na sastanku ministara vanjskih poslova u Almatiju (Kazahstan) rekao da Moskva planira formirati "euroazijsku sigurnosnu organizaciju" koja bi zamijenila euroatlantski sigurnosni sistem.

ISW navodi da je Lavrov vjerovatno mislio na nastojanja Moskve da poveća saradnju s Udruženjem država jugoistočne Azije (ASEAN) nakon Putinove državne posjete Vijetnamu, koji je uz Sjevernu Koreju uključio u svoju ideju Euroazije.

Američki think tank navodi da će Putin i njegovi dužnosnici vjerovatno pogurati ruske napore da se stvori koalicija "kako bi se postavili kao alternativa NATO-u", dok će također pokušavati "lažno prikazati zapadne zemlje kao pristalice Ukrajine".

Ovo je dio plana Kremlja da uspostavi grupu koja može djelovati "kao alternativa Zapadu i potkopati NATO", dodaje ISW.

Od njegove sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Putin je pojačao svoje pozive na odmak od onoga što je kritikovao kao globalni i ekonomski politički sistem kojim dominira Zapad.

U njegovoj prvoj posjeti Sjevernoj Koreji nakon gotovo četvrt stoljeća, zemlje su se dogovorile o zajedničkom odbrambenom paktu dok se Moskva sve više okreće izolovanoj državi za municiju kako bi pomogla ruskim snagama u Ukrajini.

#NATO #VladimirPutin #Svijet