Članak

HRVATSKA

Vukovar: Na odlagalištu otpada otkrivena masovna grobnica s najmanje deset tijela

Na vukovarskom odlagalištu otpada Petrovačka dola, na kojem probna iskopavanja u potrazi za nestalima tokom Domovinskog rata traju od aprila 2022. godine, pronađena je masovna grobnica s najmanje deset tijela.

(Patria) - Na vukovarskom odlagalištu otpada Petrovačka dola, na kojem probna iskopavanja u potrazi za nestalima tokom Domovinskog rata traju od aprila 2022. godine, pronađena je masovna grobnica s najmanje deset tijela.

- Ne bih se upuštao u kalkulisanje o kojim se žrtvama radi. Činjenica je da se po prvim preliminarnim pregledima radi o žrtvama iz Domovinskog rata - kazao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ističe da su pored žrtava pronađeni i civilni odjevni predmeti, ali da to ne smije zavaravati jer je poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma odbrane Vukovara bili u civilnoj odjeći.

Navodi kako je analizom zemljišta utvrđeno da je zemlja dovezena zajedno s posmrtnim ostacima, što upućuje na to da je riječ o sekundarnoj grobnici, o čijem je mogućem postojanju službe ministarstva krajem 2021. obavijestila Sigurnosno-obavještajna agencija.

- Sve ovo vrijeme u protekle dvije godine s nama su bili i predstavnici Državnog odvjetništva i Ministarstva unutrašnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj dio posla, odraditi posao oko utvrđivanja počinilaca i odgovornosti, kao i podizanja optužnica - kazao je Medved.

Dodaje da je tokom probnih iskopavanja na Petrovačkoj doli pretovareno više od 90.000 kubnih metara raznog materijala i otpada.

Prema preliminarnim istraživanjima i saznanjima, dodao je Medved, riječ je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovini 1992., u vrijeme privremene okupacije grada Vukovara.

Podsjetio je da su na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronađene četiri masovne grobnice, što je, kako je ustvrdio, rezultat sistemskog institucionalnog pristupa.

Porodicama nestalih poručio je da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće umoriti, a počiniocima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela.

Na konferenciji za novinare bio je i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, koji je poručio da odgovornost za počinjene zločine snose počinitelji, ali i oni koji su sve ove godine znali za njih, a šutjeli su, i danas šute.

Podsjetio je da je sudija istrage Županijskog suda u Osijeku prije dvije godine dao nalog za ekshumaciju te da se dvije godine mukotrpno radilo da bi se tek u posljednjih mjesec dana došlo do prvih rezultata.

Objasnio je da će posmrtni ostaci biti dopremljeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu, gdje će biti provedene potrebne analize i pokušati se utvrditi identitet žrtava, a zatim krenuti prema počiniocima.

Članovima obitelji nestalih također je obećao da potraga na njihovim najmilijima neće stati.

Predsjednica Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ljiljana Alvir kazala je da više od 300 porodica traga za odgovorima gdje su njihovi najmiliji.

Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, trenutno se u Hrvatskoj traga za 1.797 osoba iz Domovinskog rata.

U posljednjih osam godina ekshumirani su posmrtni ostaci 170, a identificirane su 263 osobe.

Iskopavanja na Petrovačkoj doli nastavljaju se, a istovremeno traju i probna iskopavanja na odlagalištu otpada u Boboti, također kod Vukovara.

Medved se u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru susreo s članovima porodica nestalih osoba.

#Hrvatska #Vukovar #masovnagrobnica #region