Članak

DA LI ĆE DOĆI KLUB BOŠNJAKA

Čović zakazao nastavak prekinute sjednice Doma naroda PS BiH iz marta: Klub Bošnjaka neće doći na sjednicu!

(Patria) - Iz PS BiH danas je stigla najava o nastavku 14. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak 27. juna 2024. godine s početkom u 11 sati (Plava sala). Riječ je o sjednici koja je prekinuta 18. marta zbog nepostojanja kvoruma jer se Klub Bošnjaka povukao sa sjednice kada je na dnevni red uvršten Zahtjev delegata Želimira Neškovića (SDS) za razmatranje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH po hitnom postupku.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović tada je kazao da se Klub povlači sa sjednice te da se Dom naroda nije uopšte smio upustiti u razmatranje ovakvog prijedloga, te da "rizici takve vrste’" nisu potrebni u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Ovo je zakon koji udara u temelje Bosne i Hercegovine, mi ne želimo da u tome učestvujemo i na taj način štitimo BiH. Molio sam vas da ne predlažete takav zakon, da ne podržavate uvrštavanje u dnevni red. Naš odgovor je ovo, nastavite bez Kluba bošnjačkog naroda", rekao je Džaferović.

Nakon što je predsjedavanje Domom naroda PS BiH preuzeo Dragan Čović zakazan je nastavak te sjednice. No, Klub Bošnjaka neće doći na ovu sjednicu. U Klubu Bošnjaka su Šefik Džaferović, Safet Softić, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić i Kemal Ademović.

Delegat Džemal Smajić kazao je za Patriju da imaju jedinstven stav i da se u Domu naroda ne može raspravljati o Ustavnom sudu BiH na ovakav način i potkopavati institucije BiH.

"Ovo nije nikakva blokada niti mi šta blokiramo. Evidentno je da ova većina ne funkcioniše koja čini vlast i sad pokušavaju iz SNSD-a i HDZ-a na nas prebaciti lopticu za neke blokade. Mi čekamo budžet, ako bude sjednica zakazana da se usvoji budžet institucija BiH za 2024. godinu mi ćemo na tu sjednicu doći", kazao je Smajić za Patriju.

Na dnevnom redu su i brojni izvještaji, Informacija o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inozemstvu za 2024..

Pred delegatima je i Prijedlog zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje procedure izbora sedam članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete.

#Domnaroda #rasprava #sjednica #Ustavnisud #BiH