Članak

DRUŠTVO ZA UGROŽENE NARODE

Apel PIC-u: Ne dozvolite gašenje OHR-a prije ispunjavanja uslova 5+2 i osiguranog mira u BiH

Prethodno, navode iz Društva za ugrožene narode, moraju biti osigurani i ispunjeni svi uslovi koji su definisani 2008. godine te zagarantovan mir u zemlji.

(Patria) - Povodom sastanka Upravnog odbora (UO) Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), koji se u Sarajevu održava danas i sutra, Društvo za ugrožene narode - Internacional hitno je pozvalo PIC da ne dozvoli gašenje Ureda visokog predstavnika (OHR) i okončanje njegovog mandata.

Prethodno, navode iz Društva za ugrožene narode, moraju biti osigurani i ispunjeni svi uslovi koji su definisani 2008. godine te zagarantovan mir u zemlji.

- Definisani i dogovoreni uslovi za gašenje OHR-a podrazumijevaju okončanu raspodjelu imovine između države BiH i drugih nivoa vlasti, kao i raspodjelu vojne imovine, potpunu integraciju Distrikta Brčko u državne strukture, konkretne korake u postizanju privredne stabilnosti i vladavine prava kao i provođenje Državne strategije za ratne zločine.

Među uslovima za gašenje OHR-a nalazi se i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i pozitivna procjena političke i sigurnosne situacije u državi.

Ispunjen je samo djelić postavljenih uslova, a izgledi za ispunjavanje preostalih uslova u skorije vrijeme su veoma niski. Razlog za to je nespremnost Vlade Rs da prihvati rješenja koja bi ojačala državne institucije i time omogućila prijem BiH u Evropsku uniju i NATO.

Stalne prijetnje i najave otcjepljenja Rs i njenog pripajanja Srbiji glavni su izvor nestabilnosti i sve većeg straha od izbijanja novnog rata u BiH - kazala je danas direktorica Društva za ugrožene narode u BiH Belma Zulčić.

Uz veliku zabrinutost, ističe, pratimo situaciju u Bosni i Hercegovini i apeliramo snažno na Vijeće za implementaciju mira da ne dozvoli gašenje OHR-a i okončanje njegovog mandata sve dok mir u zemlji ne bude potpuno osiguran.

- Svjesni velikog uticaja Rusije na političare u Rs, očekujemo dalji rast napetosti i veliku opasnost po stabilnost u državi.

Gašenje OHR-a i ograničavanje njegovog mandata upravo su zahtjevi nacionalista iz Rs i njihovo ispunjenje bilo bi prvi korak ka otcjepljenju Rs - poručio je predsjednik Društva za ugrožene narode - Internacional Roman Kühn.

#društvozaugroženenarode #UOPIC #VijeceZaImplementacijuMira #BiH