Članak

TUŽILAŠTVO KS

Uhapšene dvije osobe: Zbog nemara u izgradnji gasovoda u Miševićima došlo do eksplozije u kojoj je poginuo mladić

(Patria) - Po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici MUP-a KS, slobode su lišili dvije osobe zbog teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u vezi sa krivičnim djelom nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova.

Sumnjiče se da su postupali protivno propisima prilikom izvođenja radova pri izgradnji distributivnog gasovoda u naselju Miševići, tačnije, ispred porodične kuće u ulici Binježevo u kojoj je 15. januara ove godine došlo do požara i eksplozije kada je smrtno stradala jedna osoba, a druga zadobila teške tjelesne povrede opasne po život.

Oba osumnjičena, inače, nadzorni inženjer za gasne instalacije u firmi Arting BH, drugi rukovodilac gradilišta u KJKP Sarajevogas, nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, bit će predati u nadležnost Tužilaštva KS na dalje postupanje.

U eksploziji plina u kući porodice Delija u Binježevu stradao je 27-godišnji Mirza Delija. On je od zadobijenih povreda preminuo na licu mjesta.

Teške povrede opasne po život tada je zadobio njegov otac, koji je s teškim opekotinama cijelog tijala zbrinut u KCUS-u. Njega je, tvrde očevici, eksplozija izbacila iz kuće dok je sav bio u plamenu, ali su ga komšije uspjele ugasiti, nakon čega ga je zbrinula Hitna pomoć. Majka je zadobila lakše tjelesne povrede.


Kuća porodice Delija u eksploziji je potpuno uništena, a od siline udara popucala su stakla i na okolnim kućama.

#gasovod #Miševići #TužilaštvoKS #CrnaHronika