Članak

FORTO DONOSI ODLUKU

Krišto od Amidžića traži da uputi budžet u proceduru: Hoće, ali kad se raspodijele sredstva od RAK-a

(Patria) - Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici je usvojilo je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za prvi kvartal 2024. godine.

Na istoj sjednici predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto tražila je od ministra finansija BiH Srđana Amidžića da se do iduće sjednice pokrene pitanje usvajanja Budžeta institucija BiH za 2024. godinu.

Amidžić je odgovorio da je budžet spreman ali da čeka da se ministar prometa i komunikacija Edin Forto izjasni oko sredstava Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i nakon što se to riješi da budžet može ići u proceduru.

Konfuznu izjavu danas je dao i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji nije znao pojasniti na šta se odnose ta sredstva i za koju namjenu će ići.

"Nema razloga da se budžet ne šalje u proceduru. Nešto iz Ministarstva komunikacija, kod ministra Edina Forte, raspodjela nekih sredstava, čini mi se da je usaglašena i da su se stvorili svi preduslovi da taj dokument bude u proceduri. Nadamo se da će to biti već na narednoj sjednici ili što prije", naveo je Konaković.

Prema informacijama Patrije radi se o sredstvima RAK-a koja bi se trebala dati za rješavanje određenih obaveza drugih institucija kao što je Uprava za indirektno oporezivanje BiH odnosno za plaćanje nekih licenci.
No, pitanje koje se postavlja da li mogu namjenska sredstva RAK-a ići za takve potrebe.

Očito je i ovaj put pritisak iz Rs-a urodio plodom pa su stranke trojke pristale na ucjene svog koalicionog partnera.

Donošenje budžeta je u blokadi i zbog zahtjeva da se izvrši raspodjela akumuliranih sredstava na računu UIO BiH od akciza u iznosu od 262 miliona KM. No, ministar finansija FBiH Toni Kraljević ne želi pristati na raspodjelu sredstava na način da bude oštećen budžet FBiH.

#budžet #EdinForto #RAK #VijećeMinistara #BiH