Članak

NIJE ON PUCAO

Marku Trifkoviću Žižanu 15 godina za ulogu u ubistvu policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

(Patria) - Marko Trifković Žižan osuđen je danas pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora za ulogu u ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u oktobru 2018. godine.

Presudu je izreklo tročlano Sudsko vijeće sa sudijom Igorom Todorovićem na čelu, a nakon što je danas razmotrilo i prihvatilo sporazum o priznanju krivnje koji je Trifković zaključio sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

Trifković je za saizvršilaštvo u ubistvu dobio po osam godina za obojicu ubijenih pripadnika policije, te šest mjeseci za tešku krađu, a što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Sklapanjem sporazuma Trifković je u cijelosti prihvatio ono što mu je optužnicom stavljeno na teret, te se odrekao prava na suđenje, kao i prava žalbe na visinu kazne koja mu je izrečena.

Tužilaštvo je naglasilo da je izrečena kazna adekvatna za ulogu koju je on imao u slučaju, te da je njegov doprinos značajno drugačiji od doprinosa dvojice drugih optuženih, odnosno Save Marinkovića i Aleksandra Macana.

Naglašeno je i da je Trifković izrazio kajanje, kao i da se izvinio porodicama ubijenih.

Njegov advokat Dražen Zubak također je istaknuo Trifkovićevo ponašanje tokom postupka, kao i da on nije sporio da je bio na mjestu događaja, ali i da nije pucao na policajce, a što, kako je istaknuo, "nedvosmisleno proizilazi iz provedenih dokaza".

Suđenje Savi Marinkoviću i Aleksandru Macanu bit će nastavljeno, piše Faktor.

#MarkoTrifković #policajci #Sarajevo #ubistvo #BiH