Članak

IMA LI PODRŠKE

Čengić, Muzur, Karić poznati kandidati trojke za načelnike: NIP protiv Mandića u Centru, šta će s ostalim općinama?

(Patria) - Stranke koje čine opozicioni blok u Kantonu Sarajevu, a koje imaju dio načelničkih pozicija, prošle sedmice otkrile su imena za kandidate u svih devet općina u KS. Tako će SDA dati kandidate u šest općina (Stari Grad, Ilidža, Ilijaš, Trnovo, Vogošća, Hadžići), SBiH u Novom Gradu i Novom Sarajevu, a DF kandidata u općini Centar).

Kako je kazao predsjednik KO SDA Sarajevo Faruk Kapidžić pokušat će odbraniti pet pozicija koje trenutno imaju, a osvojiti još četiri gdje su načelnici iz stranaka trojke odnosno SDP-a, NIP-a i Naše stranke.

Iako trojka još uvijek nije izašla sa preciznim dogovorom oko kandidata za načelnike u devet sarajevskih općina, sve bi moglo biti poznato ove sedmice.

„Trojka u Kantonu Sarajevo treba da otkloni eventualne dileme koje ima i već u narednoj sedmici izađe sa nekim konačnim jedinstvenim stavom po pitanju izlaska na lokalne izbore i u kojim lokalnim zajednicama ćemo imati zajedničke kandidate“, pojasnio je Elvedin Okerić, predsjednik Izvršnog odbora NiP KS u izjavi za FTV 14. juna.

Novu samokandidaturu najavio je već odavno Srđan Mandić iz Naše stranke. Njega neće podržati Narod i pravda, a kako je najavio Kemal Ademović, prvi zamjenik predsjednika NIP-a u ovoj općini imat će svog kandidata. Isti je slučaj u Novom Gradu gdje će kandidat biti Mirza Selimbegović, aktuelni predsjedavajući OV Novi Grad, kazao je Ademović u podcastu za Oslobođenje.

Raskol koji je počeo između Mandića i vijećnika iz NIP-a u OV Centar gdje su pokrenuli njegov opoziv iako referendum nikada nije održan, nastavio se do danas. Upravo NIP sa partnerima drži većinu u Općinskom vijeću Centar.

Kandidat SDP-a u općini Novo Sarajevo za načelnicu bit će Benjamina Karić, a za sada ni Naša stranka ni NIP nisu je javno podržali, kao što je to u slučaju Irfana Čengića u Starom Gradu kojeg podržava i DF. Ademović je podršku NIP-a kandidaturi Karić uslovio podrškom SDP-a njihovom kandidatu u Novom Gradu Mirzi Selimbegoviću.

Nermin Muzur ostaje kandidat za načelnika Ilidže čiji je mandat prošao bez trzavica i u dobrim odnosima sa koalicionim partnerima.

SDP je zainteresiran i za općinu Vogošća gdje planiraju Fuada Abaspahića. Trenutni načelnik je Migdad Hasanović iz SDA.

S obzirom na rokove koje je CIK odredio za predaju kandidatskih listi, pred trojkom je još malo vremena za postizanje konačnog dogovora.

#kandidati #načelnici #općine #opozicioniblok #trojka #BiH