Članak

STANJE NA MORU

SAD se spremaju privremeno ukloniti pristanište za brodove kod Gaze

(Patria) - Američka vojska se sprema da privremeno ukloni svoj humanitarno pristanište uz obalu Gaze zbog očekivanih stanja na moru, rekao je američki zvaničnik u petak, što je najnoviji izazov naporima koji su ometeni lošim vremenom otkako je postavljen u maju, javio je Reuters.

Plutajući američki vojni mol kod Gaze upravo je nastavio sa dopremanjem humanitarne pomoći u enklavu nakon što je proces obustavljen tokom vikenda.
Zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da će pristanište vjerovatno biti premješteno u izraelsku luku Ashdod dok se stanje na moru ne poboljša.

Pomoć je počela pristizati preko pristaništa koje su Sjedinjene Države izgradile 17. maja, a Ujedinjene nacije su saopštile da su prevezle 137 kamiona pomoći u skladišta, oko 900 metričkih tona, prije nego što su SAD 28. maja objavile obustavu rada kako bi se izvršile popravke.

Ujedinjene nacije su u petak saopštile da još uvijek nisu nastavile transport pomoći s pristaništa do skladišta Svjetskog programa za hranu UN-a.

„Naše kolege iz sigurnosti i dalje rade na tome da se ponovo uspostave sigurni uslovi za humanitarni rad“, rekao je zamjenik portparola UN-a Farhan Haq.

Predsjednik SAD-a Joe Biden najavio je u martu plan za postavljanje pristaništa za isporuku pomoći u Gazi zbog raširene gladi. Procjenjuje se da će pristanište koštati stotine miliona dolara u prvih 90 dana i uključivati ​​oko
1.000 američkih pripadnika.

#AmeričkaVojska #Ashdod #Gaza #Glad #HiljadeMiliona #JoeBiden #Pristanište #Reuters #SjedinjeneDržave #UN #Svijet