Članak

SARAJEVO

Konferencija 'Politika Bidenove administracije u BiH: 30 godina Federacije BiH' 20. juna u hotelu Evropa

Jedan od učesnika i nekadašnji američki diplomata Daniel Serwer

(Patria) - Američko-evropska alijansa i Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) sa zadovoljstvom najavljuju održavanje konferencije pod nazivom "Politika Bidenove administracije u BiH: 30 godina Federacije BiH". Ova konferencija će okupiti eminentne domaće i strane stručnjake iz oblasti politologije i geopolitike, a održat će se 20. juna 2024. godine u Hotelu Evropa, Sarajevo, od 9:45 ujutro do 15:00 sati.

Program konferencije će biti podijeljen u tri glavne sesije. Prve dvije sesije će biti na engleskom jeziku zbog gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država, dok će zadnja sesija biti na bosanskom jeziku.

Prvi panel je uvodnog karaktera, a nakon riječi dobrodošlice Reufa Bajrovića, potpredsjednika Američko-evropske alijanse, i Jahje Muhasilovića, profesora na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), uvodnu riječ će održati Daniel Serwer, bivši specijalni izaslanik SAD-a za FBiH. U prvom dijelu panel diskusije, koja je ujedno i uvodnog karaktera, govorit će: Reuf Bajrović, ispred Američko-evropske alijanse, Jasmin Mujanović, autor knjige “Bošnjaci: Nacionalnost nakon genocida” i Slaven Kovačević, apelant na Evropskom sudu za ljudska prava.

Drugi panel - Tematski fokusiran na pitanje: "Jesu li intervencije Christiana Schmidta učinile Bosnu funkcionalnom?" (11:15 - 12:30)

Na ovom panelu govorit će: Tanya Domi, sa Columbia Univerziteta, Jahja Muhasilović, sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Zlatko Hadžidedić, geopolitički analitičar.

Treći panel - "Bosna i Zapad: implikacije presuda Evropskog suda za ljudska prava" bit će na bosanskom jeziku. (13:30 - 15:00).

Govornici ovog panela su: Azra Zornić, apelant na Evropskom sudu za ljudska prava, Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, Hasan Nuhanović, iz Memorijalnog centra Srebrenica.



#američko-evropskaalijansa #BiH #DanielSerwer #IUS #konferencija #ReufBajrović #ZapadniBalkan #JahjaMuhasilović