Članak

SARAJEVO

Ministar odbrane Zukan Helez priredio Bajramski prijem u zgradi institucija BiH

U zgradi institucija BiH u Sarajevu večeras je upriličen Bajramski prijem, čiji je domaćin bio ministar odbrane BiH Zukan Helez.

(Patria) - U zgradi institucija BiH u Sarajevu večeras je upriličen Bajramski prijem, čiji je domaćin bio ministar odbrane BiH Zukan Helez.

U objavi na svom Facebook profilu, Helez je istakao kako mu je bila posebna čast i privilegija organizovati prijem povodom najvećeg praznika muslimana - Kurban bajrama.

"Dani Kurban bajrama za muslimane BiH su posebno značajni. Kurban bajram nosi poruku jednakosti i jedinstva, solidarnosti i razumijevanja, ljubavi i praštanju.

Ove univerzalne poruke i vrijednosti muslimani Bosne i Hercegovine na poseban način osjećaju, razumiju i stoljećima njeguju, primjenjuju sa svojim najbližim - komšijama, prijateljima i sugrađanima.

Tradicionalno svi vjernici u našoj zemlji posebnu osjetljivost i odgovornost u blagdanskim danima pokazuju prema onima koji su u stanju potrebe, onima koji u ovim trenucima vode teške bitke.

Uistinu, najbolja prilika za pokazivanje našeg ljudskog suosjećanja upravo i jeste u vrijeme vjerskih praznika.

Današnji prijem bila je prilika i da se prisjetimo svega onoga što smo zajedno postigli u proteklom vremenu, a postigli smo puno, posebno u kontekstu približavanja EU.

Neka nas ti uspjesi dodatno ohrabre i motivišu kako bismo nastavili i dalje raditi na izgradnji stabilne, sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine, članice EU, porodice kojoj geografski, civilizacijski i kulturološki pripadamo stoljećima.

Naša domovina Bosna i Hercegovina je zemlja nagrađena raznolikošću. Naše razlike su nešto što donosimo kao vrijednost u naš zajednički život, a naše sličnosti su naš potencijal i šansa za bolju i prosperitetniju budućnost svih nas.

Snaga naše domovine je u našoj sposobnosti da gradimo mostove dijaloga, da iznađemo način i prevaziđemo prepreke. Pobjednik je uvijek onaj koji je sposoban da voli, popušta i oprašta, a ne onaj ko se svojeglavo drži svojih procjena.

Uvjeren sam da samo na taj način naše institucije možemo učiniti uspješnijim i snažnijim, društvo naprednijim te da će nam to svima donijeti ugodnije živote.

Evropska Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih građana i naroda je naš zajednički cilj kojem svi skupa trebamo težiti.

Od srca veliko hvala svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj prijem, a svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i svijetu - Bajram šerif mubarek olsun", rekao je Helez.

#Bajramskiprijem #ministarodbrane #političkiforum #ZukanHelez #BiH