Članak

HANOJ

Vijetnamski predsjednik želi jačanje veza sa SAD-om u odbrani i ekonomiji

Vijetnam nastoji ojačati odnose s Washingtonom, dok pokušava da se izbori sa rastućim globalnim sporovima i održi ekonomski rast.

(Patria) - Novoizabrani predsjednik Vijetnama To Lam pozvao je na jačanje veza sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je vlada, prenosi Reuters.

Vijetnam nastoji ojačati odnose s Washingtonom, dok pokušava da se izbori sa rastućim globalnim sporovima i održi ekonomski rast.

Na jučerašnjem sastanku s američkim ambasadorom u Hanoju, Marcom Knapperom, Lam je rekao da bi dvije zemlje trebale postepeno proširivati saradnju u oblasti odbrane i sigurnosti, navodi se u saopštenju vlade.

Lam, koji je prije tri sedmice izabran za predsjednika države, rekao je da bi Vijetnam i SAD također trebali jačati ekonomske veze i promovisati posjete na visokom nivou.

Izvoz Vijetnama u SAD u prvih pet mjeseci ove godine porastao je za 22 posto u odnosu na prethodnu godinu i sada iznosi 44,4 milijarde dolara, što predstavlja 28 posto ukupnog izvoza u tom periodu, prema carinskim podacima vlade.

U utorak, na sastanku s kineskim ambasadorom Xiongom Boomom u Hanoju, Lam je rekao da je važno da se morski sporovi u Južnom kineskom moru između dvije zemlje vode dobro i da se poštuju interesi svake zemlje.

Vijetnam i Kina su u višegodišnjem sporu u Južnom kineskom moru. Vijetnamsko ministarstvo vanjskih poslova prošle je sedmice izjavilo da je duboko zabrinuto zbog prisustva kineskog istraživačkog broda u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Vijetnama.

Očekuje se da će Lam i drugi vijetnamski lideri sljedeće sedmice primiti ruskog predsjednika Vladimira Putina u Hanoju, ali posjeta još nije zvanično najavljena.

#EkonomskaZona #Hanoj #IstraživačkiBrod #JužnoKineskoMore #MarcomKnapper #Rusija #SjedinjeneAmeričkeDržave #Vijetnam #VladimirPutin #XiongBoom #Svijet