Članak

VATIKAN NAJAVIO

Papa Franjo na samitu G7 sastaće se s Bidenom, Zelenskim, Macronom, Modijem

Papa Franjo će se, između ostalih, sastati s čelnicima SAD, Ukrajine, Francuske i Indije, na marginama samita Grupe 7 (G7) u Italiji, saopštio je Vatikan.

(Patria) - Papa Franjo će se, između ostalih, sastati s čelnicima SAD, Ukrajine, Francuske i Indije, na marginama samita Grupe 7 (G7) u Italiji, saopštio je Vatikan.

Franjo, koji je u januaru upozorio na "perverzne" opasnosti od umjetne inteligencije, danas bi trebao učestvovati u razgovorima lidera o novoj tehnologiji, javio je Reuters. On je prvi papa koji će učestvovati u diskusijama na samitu G7.

Objavljujući program njegovog jednodnevnog nastupa, Vatikan je rekao da će Franjo imati bilateralni sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, također katolikom.

Vatikan je dodao da će papa Franjo imati i sastanke jedan na jedan sa Volodimirom Zelenskim, Emmanuelom Macronom, Narendrom Modijem, Luizom Inaciom Lulom da Silvom, Justinom Trudeauom, Recepom Tayyipom Erdoganom i drugima.

Franjo i Biden sastali su se u Vatikanu 2021. godine, a predsjednik je rekao da mu je papa rekao da je on "dobar katolik" koji se može pričestiti kada su konzervativni američki biskupi to htjeli onemogućiti zbog Bidenove podrške pravima na abortus.

Njih dvojica su u oktobru prošle godine govorili i o krizi na Bliskom istoku nakon Hamasovog napada na Izrael.

Biden je dirljivo govorio o svom poštovanju prema papi, hvaleći njegovu empatiju i nazivajući ga "pristojnim čovjekom".

#BliskiIstok #EmmanuelMacron #G7Summit #JoeBiden #JustinTrudeau #NarendraModi #PapaFranjo #RecepErdogan #UmjetnaInteligencija #Vatikan #Svijet