Članak

UOČI POSJETE PUTINA

Kremlj: Naše je pravo imati bolji odnos sa Sjevernom Korejom

Kremlj je danas saopštio da pravo Rusije na razvoj boljih odnosa sa Sjevernom Korejom ne bi trebalo biti upitno niti zabrinjavajuće, rekavši da dvije zemlje imaju veliki potencijal za razvoj odnosa.

(Patria) - Kremlj je danas saopštio da pravo Rusije na razvoj boljih odnosa sa Sjevernom Korejom ne bi trebalo biti upitno niti zabrinjavajuće, rekavši da dvije zemlje imaju veliki potencijal za razvoj odnosa.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je to novinarima koji su ga pitali da prokomentariše strahove Zapada da bi Moskva mogla revidirati svoju politiku prema Pjongjangu zbog pritiska Zapada na Rusiju zbog Ukrajine, a posebno da bi joj mogla prenijeti raketnu i nuklearnu tehnologiju.

- To je naš susjed, to je prijateljska zemlja s kojom razvijamo bilateralne odnose. Činit ćemo to i dalje. Imamo veliki potencijal za razvoj odnosa.

Vjerujemo da naše pravo na razvoj dobrih odnosa sa susjedima ne treba nikoga zabrinjavati i niko ga ne može i ne smije osporavati - rekao je Peskov.

Ruski list Vedomosti javio je u ponedjeljak da će predsjednik Vladimir Putin u narednim sedmicama posjetiti Sjevernu Koreju i Vijetnam.

Očekuje se da će Putin za nekoliko dana posjetiti Sjevernu Koreju, izvijestila je rano danas južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na visokog dužnosnika u predsjedničkom uredu.

Peskov je danas odbio navesti datum ili dnevni red moguće posjete.

#Rusija #Svijet #Kremlju #SjevernaKoreja