Članak

NOVI SAZIV

ŽURI IM SE Nova sjednica FERK-a 28. juna, povećanje cijene električne energije opet na dnevnom redu

(Patria) - Nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije jučer potvrdio imenovanje novih članova Regulatorne komisije za energiju FBiH (FERK) zakazana je nova sjednica ovog tijela.

Tako će 28. juna zasjedati FERK, a na sjednici je zahtjev Elektroprivrede BiH za poskupljenje struje, odnosno uvođenje modela tri tarife.

Podsjećamo, stari saziv FERK-a je dva puta odbijao zahtjeve za linearno povećanje cijena za domaćinstva i ostalu potrošnju.

Prijedlog postotka linearnog povećanja, koji je utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10% za domaćinstva i 8,1% za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu.

Inače, novi saziv FERK-a čine Samir Hadžihusejnović, kadar SDP-a, Sanela Pokrajčić (HDZ) i Vesna Marić (HDZ). Odluka o njihovom imenovanju mora biti objavljena u Službenom listu, što bi trebalo i biti učinjeno do 28. juna, kada će zasjedati i najvjerovatnije i donijeti odluku o povećanju cijene električne energije.

#CjenovniModel #DomNarodaParlamenta #Elektroprivreda #LinearnoPovećanjeCijena #PovećanjeElektričneEnergije #RegulatornaKomisijaEnergije #SamirHadžihusejnović #SanelaPokrajčić #SlužbeniList #VesnaMarić #BiH