Članak

KONAKOVIĆ GA HVALIO

AH, TAJ ČETVRTI DELEGAT O smjeni Nešića 20. juna, 'najboljeg ministra' koji provodi rusku politiku!

Piše: A.Čorbo-Zećo

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnio je inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića još 23. maja 2024. godine.

Ovaj tačka dnevnog reda razmatart će se tek 20. Juna, za kada je najavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH. Od tada do danas Nešić je zaradio još po koji 'grijh' u svojim javnim nastupima, ali glavni razlog za ovu inicijativu je Nešićevo gostovanje 21. maja 2024. godine na jednoj srbijanskoj televiziji, tokom kojeg je vrijeđao žrtve i negirao genocid u Srebrenici.

“Posljednji istup Nenada Nešića nije prvi kojim pokazuje da nije dostojan funkcije koju obnaša, ali je naročito uvredljiv za žrtve genocida, te je nužna njegova smjena sa pozicije ministra sigurnosti BiH. Nešić je ovim istupom počinio krivično djelo propisano članom 145a stav 1, stav 3, stav 4, stav 5 i stav 7 Krivičnog zakona BiH, te Klub SDA poziva Tužilaštvo BiH da pokrene krivični postupak protiv njega,” naglasili su iz SDA.

Na Nešićevo gostovanje i vrijeđanje žrtava genocida reagovala je i Islamska zajednica u BiH, koja je oštro osudila takav ispad državnog ministra sigurnosti.
Ova inicijativa predstavlja pokušaj Kluba SDA da osigura odgovornost za neprihvatljive izjave i postupke državnih zvaničnika, te da zaštiti dostojanstvo žrtava genocida u Srebrenici.

No, jasno je da ova smjena neće moći proći zbog odnosa snaga unutar Doma naroda PSBiH, jer SNSD ima četiri delegata, a teško da će rekostrukciju podržati i HDZ BiH.

I na ovom primjeru vidimo koliko je Trojka nevažna u državnoj vlasti, a nakon što su vrlo svjesno četvrtog delegata poklonili SNSD-u i dali mu u ruke alat zvani BLOKADA.

Podsjećamo da je Nešić popisivao, s naoružanom pratnjom, Bošnjake petkom koji odlaze na džumu, odbio je dati saglasnost za održavanje komemoracije i dženaze u Srebrenici, jer u zahtjevu piše riječ genocid, podizao tri prsta ispred zgrade Parlamenta BiH, isto je učinio javno u emisiji FTV-a, negira genocid i na kraju pričao i viceve u emisiji ‘Ćirilica’ kod Milomira Marića i tako ismijava žrtve genocida u Srebrenici.

Ali predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, inače i ministar vanjskih poslova BiH 29. aprila 2023. na sebi svojstven način pred upaljenim kamerama relativizirao je ponašanje Nešića, okrivljujući opet javnost što kritički posmatra divljaštvo Nešića. Zato, danas ovaj vic ide na dušu i Konakovića, koji je na sve prethodno bahato ponašanje Nešića ostajao ravnodušan.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i predsjednik Naroda i pravde relativizirao je Nešićevo ponašanje.

“Nenada Nešića smo kroz iglene uši provukli – jer je digao tri prsta. Eto! Srbin digao tri prsta i neko se iznenadio. A ja ću sada biti iskren – Nešić je najbolji kadar od ministara iz Rs-a”, govorio je Konaković.

I upravo zbog tog ‘najboljeg ministra’ Konaković se morao obratiti pismom svojim svojim kolegama iz Slovenije, Rumunije i Poljske, jer njihovi građani nisu mogli glasati u BiH na evrospkim izborima.

Konaković je odluku ministara iz Rs da ne daju saglasnost nazvao "djelom malignog ruskog uticaja" u BiH.

I nema dileme da je ruski utjecaj maligan u BiH, kao što nema dileme i da je maligna brza uspostava vlasti u kojoj su institucije BiH, ali I mehanizmi blokada predati u ruke ljudima koji upravo provode rusku politiku u Bosni i Hercegovini.

#AČorboZećoKlub #AminaČorboZećo #BosnaIHercegovina #GenocidSrebrenici #InicijativaSmjenu #MinistarSigurnosti #NenadNešić #ParlamentarnaSkupština #PredstavničkiDom #SjednicaPredstavničkogDoma #StrankaDemokratskeAkcije #BiH #Izdvojeno