Članak

SAD

Blinken ponovo ide na Bliski istok kako bi se zalagao za prekid vatre u Gazi

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken otputovaće sljedeće sedmice na Bliski istok, saopštio je američki State Department u petak, dok Washington pokušava izvršiti pritisak na Izrael i Hamas da prihvate prijedlog o prekidu vatre koji je predsjednik Joe Biden iznio prošle sedmice.

U osmoj posjeti regionu otkako su Hamasovi militanti napali Izrael 7. oktobra, što je izazvalo posljednju rasplamsavanje u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu, najviši američki diplomata posjetiće Egipat, Izrael, Jordan i Katar i sastati se sa njihovim liderima, javlja Reuters.

Blinkenova posjeta dolazi nakon što je Biden iznio novi plan o prekidu vatre za okončanje osmomjesečnog rata i u vrijeme kada su tenzije između Izraela i libanskog Hezbollaha eskalirale posljednjih dana, pri čemu su obje strane signalizovale spremnost za veću konfrontaciju.

„Sekretar će razgovarati o tome kako bi prijedlog o prekidu vatre koristio i Izraelcima i Palestincima“, navodi se u saopštenju State Departmenta.

„On će naglasiti da bi to ublažilo patnje u Gazi, omogućilo ogroman porast humanitarne pomoći i omogućilo Palestincima da se vrate u svoje susjedstvo“, dodaje se.

Prekid vatre, rekao je State Department, također bi otključao mogućnost postizanja mira duž sjeverne granice Izraela s Libanom i postavio uslove za dalju integraciju između Izraela i njegovih arapskih susjeda.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu da je Izrael spreman za akciju na sjeveru. On je u decembru rekao da će Bejrut biti pretvoren u Gazu ako Hezbollah započne sveopšti rat.

Rat Izraela i Hamasa počeo je kada su palestinski borci predvođeni Hamasom napali južni Izrael, ubivši više od 1.200 ljudi i uzevši više od 250 kao taoce. Izraelska kopnena i zračna kampanja u Gazi dovela je do masovne gladi i ubila više od 36.000 ljudi.

#AntonyBlinken #BliskiIstok #Gaza #Hamas #Hezbollah #Izrael #JoeBiden #Jordan #Katar #StateDepartment #Svijet