Članak

TEL AVIV

Izraelski ministar mogao bi danas napustiti vladu

(Patria) - Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz rekao je u petak da će održati konferenciju za novinare u subotu, a izraelski mediji javljaju da će vjerovatno objaviti svoj odlazak iz vlade.

Gantz je prošlog mjeseca rekao da će podnijeti ostavku iz ratne vlade ako premijer Benjamin Netanyahu ne odobri poslijeratni plan za pojas Gaze do 8. juna, javio je AFP.

Gantzov ured je rekao da će on dati izjavu za medije u subotu iz predgrađa Tel Aviva. Njegova centristička Nacionalna unija podnijela je prošle sedmice prijedlog zakona o raspuštanju Kneseta, izraelskog parlamenta, i održavanju prijevremenih izbora. Gantz se smatra favoritom za formiranje koalicije u slučaju da Netanyahuova vlada bude srušena i budu raspisani prijevremeni
izbori.

Netanyahu je pod pritiskom koalicionih partnera krajnje desnice, koji su zaprijetili napuštanjem vlade ako nastavi s sporazumom o oslobađanju talaca koji je iznio američki predsjednik Joe Biden. Gantz je ove sedmice rekao da je povratak talaca iz Gaze „prioritet“.

Rat je izazvao napad Hamasa 7. oktobra, koji je rezultovao smrću 1.194 ljudi, većinom civila, a odveden je 251 talac, od kojih je 120 ostalo u Gazi, uključujući 41 za kojeg vojska kaže da su mrtvi. U izraelskoj ofanzivi ubijene su 36.731 osobe u Gazi, većinom djeca i žene.

#BennyGantz #Civila #Gaza #Hamasa #JoeBiden #Kneset #NacionalnaUnija #Ofanziva #Talaca #TelAviv #Svijet