Članak

AKCIJA 'VERONA'

U Zvorniku uhapšene tri osobe, oduzeti i pečati institucija BiH i Rs

Tri osobe uhapšene su u Zvorniku u akciji kodnog naziva "Verona".

Panorama Zvornika

(Patria) - Tri osobe uhapšene su u Zvorniku u akciji kodnog naziva "Verona".

Uhapšene se sumnjiči da su počinili više krivičnih djela, među kojima i zloupotrebe u vezi s izdavanjem ličnih dokumenata za kriminogene osobe s potjernica.

Akciju realizuje Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Rs, u saradnji s Policijskom upravom (PU) Zvornik, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Također, uhapšene se sumnjiči da su počinili krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina, falsifikovanje isprave, kompjuterska prevara, falsifikovanje ili uništenje službene isprave, propisanih Krivičnim zakonom BiH i Krivičnim zakonikom Rs.

"Po naredbi Suda BiH, izvršeni su pretresi na pet lokacija kojom prilikom su oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela te više pečata institucija BiH i entiteta Rs, srednjih škola, privatnih preduzeća, obrasci, uvjerenja i potvrde, mobilni telefoni i drugi predmeti", saopštio je MUP RS.

Troje osumnjičenih tereti se da su u ranijem periodu na području Zvornika stupali u kontakt s većim brojem kriminogenih osoba, pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz više evropskih zemalja (Srbija, Sjeverna Makedonija i dr.) za kojima su bile raspisane potjernice zbog najtežih oblika krivičnih djela (teška ubistva, nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga i dr), te organizovali i posredovali pri izdavanju ličnih karata i putnih isprava BiH na osnovu falsifikovanih inostranih dokumenata.

Navedena operativna akcija se pod nazdorom Tužilaštva BiH provodi od februara 2024. godine.

#CrnaHronika #Hapšenje #MUPRs #reakcija #Zvornik