Članak

PREMIJER FBIH

Nikšić najavio da će Dodikov akt o razdruživanju proslijediti Tužilaštvu BiH

Ukoliko u bilo kojoj formi zaprimim akt bilo kojeg lica ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, isti će bez odlaganja biti proslijeđen Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

(Patria) - Ukoliko u bilo kojoj formi zaprimim akt bilo kojeg lica ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, isti će bez odlaganja biti proslijeđen Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Obećao je to danas u objavi na društvenim mrežama federalni premijer i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, aludirajući na najave predsjednika Rs Milorada Dodika o razdruženju.

"Da ponovimo neke ključne lekcije i poruke iz historije i prava:

1. Bosna i Hercegovina je suverena, nedjeljiva država;

2. Entiteti nemaju nikakva prava ni mogućnosti da se uopće bave pitanjem državnosti Bosne i Hercegovine;

3. Po Ustavu Bosne i Hercegovine svaki entitet je dužan 'pružiti svu potrebnu pomoć vladi Bosne i Hercegovine kako bi joj se omogućilo da ispoštuje međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine'.

Dakle Federacija BiH i Republika srpska imaju ustavnu obavezu da državi pomažu na evropskom putu ispunjenjem preuzetih obaveza, umjesto da se odmaže i iniciraju neustavni postupci;

4. FBiH će u svom postupanju poštovati ustavne nadležnosti i ograničenja, te ćemo našoj jedinoj, jedinstvenoj i zajedničkoj državi pružiti svaki vid pomoći u svim poslovima;

5. Ukoliko u bilo kojoj formi zaprimim akt bilo kojeg lica ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, isti će bez odlaganja biti proslijeđen Tužilaštvu BiH na dalje postupanje i procesuiranje odgovornih zbog počinjenja krivičnih djela protiv integriteta i suvereniteta BiH", naveo je Nikšić u objavi na svom Facebook profilu.

#BiH #MiloradDodik #NerminNikšić #politika #premijer #razdruživanje