Članak

NEISPUNJENA OBEĆANJA

Čavalić dobio Nikšićev odgovor: Ništa još od seta fiskalnih zakona, analizira se utjecaj na budžet

(Patria) - Federalni zastupnik Admir Čavalić (SBiH) dobio je odgovor Vlade FBiH koji potpisuje premijer Nermin Nikšić o statusu seta fiskalnih zakona, a prema kratkom odgovoru jasno je da se ti zakoni još neko vrijeme neće naći u proceduri.

Premijer Nikšić je u javnim istupima govorio da se nada kako bi mogli biti usvojeni u drugoj polovini godine.

Ranije je dopremijer Vojin Mijatović od 1. januara 2024. najavljivao minimalnu plaću od 1000 KM, ali ni to se nije dogodilo. Umjesto toga, Vlada FBiH je napravila trik sa isplatom pomoći radnicima u maksimalnom iznosu od 2.520 KM do 30. juna 2024. godine koji će biti neoporezivi kako bi se na taj način "postigla ta minimalna plaća". No, do danas nije poznato koliko je poslodavac iskoristilo tu mogućnost i da li su uopće isplatili određeni iznos, ili jedan dio ili nisu nikako jer odluka nije bila obavezujuća.

U odgovoru koji je Čavalić dobio navodi se da Federalno ministarstvo finansija aktivno radi na izradi na izradi prijedloga novih zakonskih rješenja iz oblasti doprinosa i poreza na dohodak.

"S obzirom na to da je riječ o sistemskim zakonima koji će imati značajan utjecaj te da je stoga izrada vrlo složen proces, informišemo vas da ćemo iste odmah nakon razmatranja na Vladi FBiH uputiti prema Parlamentu FBiH", navodi se u odgovoru koji je dobio Čavalić.

U odgovoru se napominje i da se radi analiza utjecaja predloženih rješenja na budžet i vanbudžetske fondove.

Udruženja poslodavaca kontinuirano apelira na Vladu FBiH da smanju stopu doprinosa kako bi ih rasteretili i na taj način konačno radnici imali koristi.


#AdmirČavalić #fiskalnizakoni #minimalnaplaća #NerminNikšić #Vlada #BiH