Članak

PO NAREDBI TUŽILAŠTVA BiH

Avdić nije dao izjavu u SIPA-i: Svaka moja rečenica mogla bi dovesti do otkrivanja izvora

Foto: Slobodna Bosna

(Patria) - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su ispitali novinara i urednika portala Istraga Avdu Avdića zbog objave dokumenta o dolasku Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na proslavu neustavnog dana Rs 9. januara 2023. godine.

Radi se o dokumentu koji je Vlada Srbije poslala sigurnosnim strukturama u Bosni i Hercegovini kao najavu dolaska delegacije iz te države kako bi se osigurala potrebna zaštita tokom njihovog boravka u BiH, a koji je objavio portal Istraga.

Avdo Avdić jutros je odgovorio na poziv SIPA-e te stigao u prostorije ove institucije, iako Zakon o krivičnom postupku BiH zabranjuje da se novinari ispituju na okolnosti otkrivanja svojih izvora informacija.

"Rečeno mi je da je Tužilaštvo BiH zbog objave dokumenta o Vučićevom sinu formiralo predmet, i to na osnovu anonimne prijave poslane sa Gmaila. Rekao sam da ne želim da dam izjavu jer svaka rečenica koju bih kazao bi mogla da dovede do otkrivanja mog izvora", kazao je Avdić za Slobodnu Bosnu nakon saslušanja.

Prema njegovim riječima, ovaj predmet je formirala ista tužiteljica koja je nedavno izdala nalog za saslušanje direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića te predsjednika SDA Bakira Izetbegovića zbog navodnog širenja govora mržnje.

Osim Avdića, Tužilaštvo BiH naložilo je i ispitivanje odgovornih osoba Hayat televizije zbog objave audio snimka razgovora lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta u emisiji „Istraga sedmice“ na Hayat TV u aprilu prošle godine. Snimak u kojem Čović i Szijjarto, između ostalog, govore o izbornom zakonu u BiH na „kršćanskim osnovama“ izazvao je veliku pažnju bh. javnosti.

Zbog ispitivanja novinara u SIPA-i jučer je reagiralo i Udruženje BH novinari. Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju da se obustave istražnje radnje koje mogu imati negativne posljedice na zaštitu novinarskih izvora i čuvanje profesionalne tajne, a koje su pokrenute u vezi sa naredbom Tužilaštva Bosne i Hercegovine o saslušanju novinara Avde Avdića, urednika portala Istraga.ba, i odgovornih ljudi Hayat TV-a.

Ovakvi su postupci, kako ističu, suprotni standardima Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja i primjeni člana 10. Evropske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, koji decidno propisuju u kojim okolnostima se novinari mogu isljeđivati i na koji način se provodi postupak legitimnih ograničenja prava na slobodu izražavanja.

#AvdoAvdić #DaniloVučić #SIPA #Tužilaštvo #BiH