Članak

FALIO JEDAN GLAS ZA STRATEGIJU

Ministar Hrnjić ljut na opoziciju, umjesto na delegate NIP-a, SDP-a i HDZ-a koji nisu došli na sjednicu Doma naroda PFBiH

(Patria) – Nakon jučerašnjeg fijaska u Domu naroda Parlamenta FBiH i neusvajanja Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić (NIP) nije krio razočarenje.

No, umjesto da bude ljut na delegate iz svoje stranke koji nisu bili na sjednici, ili eventualno na one iz SDP-a Hrnjić je napao opoziciju jer nisu podržali Strategiju.

Prvobitno je za Strategiju glasalo 37 delegata, a u pojedinačnom izjašnjavanju 40 delegata je glasalo, 16 je bilo suzdržano, a jedan delegat protiv. Na sjednici nisu bila 23 zastupnika.

Od 80 delegata, natpolovična većina je 41. I dok u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH stranke trojke i HDZ sa svojim satelitima dobro paze na svaku ruku, čini se da se koalicija u Domu naroda Parlamenta FBiH nije baš snašla.

Na sjednici nisu bila dva delegata iz Naroda i pravde Silva Banović i Azhar Sejarić, iz SDP-a Dževad Hadžić i Belma Kapo, te iz HDZ BiH Ilija Nakić. U prvom čitanju delegata odsutan je bio i Aljoša Čampara (NIP) koji se naknadno pojavio i glasao za Strategiju. No, on je bio 40. glas.

Strategija je trebala donijeti novi pristup razvoju ruralnih područja i povećati visinu investicija. Da je danas izglasana, proizvođači, otkupljivači, prerađivači i drugi bili bi u poziciji da spremnije i kvalitetnije planiraju proizvodnju, prodaju i investicije. Umjesto toga, prijedlog strategije će se u Parlamentu FBiH naći ponovo tek za šest mjeseci.

Za Strategiju su glasali i prisutni delegati NES-a i Stranke za BiH, a kako je rečeno na sjednici većina odsutnih delegata nije pravdala svoje odsustvo.

#delegati #KemalHrnjić #strategijaopljoprivredi #BiH