Članak

MOGUĆ SUSRET S BIDENOM

Premijer Izraela Netanyahu će se obratiti američkom Kongresu 24. jula

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će „iznijeti istinu“ o ratu protiv Hamasa u Gazi kada se obrati američkom Kongresu 24. jula tokom posjete Washingtonu, rekli su republikanski lideri u četvrtak, javio je Reuters.

Netanyahu će govoriti na zajedničkoj sjednici Predstavničkog doma i Senata, saopštili su
predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson i lider manjine u Senatu Mitch McConnell.

„Veoma sam dirnut što imam privilegiju da predstavljam Izrael pred oba doma Kongresa i da predstavim istinu o našem pravednom ratu protiv onih koji nas žele uništiti predstavnicima američkog naroda i cijelog svijeta“, rekao je Netanyahu.

Netanyahuova posjeta dolazi usred tenzija između njega i američkog predsjednika Joea Bidena, koji je podržao izraelsku kampanju u Gazi, ali je bio kritičan prema njegovoj taktici i uskratio isporuku nekih bombi.

Nije jasno da li će se Netanyahu sastati s Bidenom tokom njegove posjete SAD-u.

Bidenova podrška Izraelu pojavila se kao teret za predsjednika uoči izbora u novembru, kod nekih demokrata i glasača koji su bijesni zbog broja ubijenih civila u Gazi. Republikanci su kritikovali Bidena zbog njegovog stava o ratu, rekavši da ne čini dovoljno da pomogne Izraelu.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer rekao je u odvojenoj izjavi da se pridružio pozivu
Netanyahuu. „Imam jasne i duboke nesuglasice s premijerom, koje sam iznio i privatno i javno i nastaviću to činiti“, rekao je Schumer.

„Ali pošto je odnos Amerike sa Izraelom čvrst i prevazilazi jednu osobu ili premijera, pridružio sam se zahtjevu da on govori“, dodao je.

#BenjaminNetanyahu #Izrael #Kongres #SAD #Senat #Svijet