Članak

ZBOG NEPOŠTIVANJA KONGRESA

Bivši Trumpov savjetnik Steve Bannon mora iza rešetaka

Steve Bannon, bivši savjetnik Donalda Trumpa, mora u zatvor do 1. jula kako bi odslužio četveromjesečnu kaznu zbog nepoštivanja Kongresa, rekao je savezni sudija.

(Patria) - Steve Bannon, bivši savjetnik Donalda Trumpa, mora u zatvor do 1. jula kako bi odslužio četveromjesečnu kaznu zbog nepoštivanja Kongresa, rekao je savezni sudija.

Odluka znači da će Bannon, desničar koji je i dalje utjecajan u Trumpovim krugovima, vjerovatno biti u zatvoru tokom ključne faze predizborne kampanje za predsjedničke izbore 5. novembra, na kojima će Trump odmjeriti snage s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

Nalog okružnog sudije Carla Nicholsa iz Washingtona izdat je nakon što je savezni žalbeni sud prošlog mjeseca odbio Bannonov pokušaj da poništi poziv na svjedočenje kongresnog panela koji je istraživao napad na Capitol 6. januara 2021.

Bannon je novinarima ispred sudnice rekao da će od Vrhovnog suda zatražiti da interveniše, ocijenivši da je riječ o politički motivisanom progonu.

- U svemu ovome riječ je o samo jednome - gašenju pokreta MAGA - rekao je, misleći pritom na Trumpov slogan "Make America Great Again".

Bannon je 2022. osuđen po dvije tačke optužnice zbog nepoštovanja Kongresa jer je odbio predati dokumente i svjedočiti pred odborom Zastupničkog doma.

Bit će drugi bivši visoki Trumpov dužnosnik koji će završiti u zatvoru jer ne želi sarađivati s odborom. Peter Navarro, bivši savjetnik za trgovinu, služi četveromjesečnu kaznu zatvora.

Steve Bannon bio je među Trumpovim savjetnicima koji su željeli spriječiti potvrdu Bidenove pobjede na izborima 2020., no tada više nije radio u Bijeloj kući.

#DonaldTrump #SAD #SteveBannon #Svijet