Članak

SANKT PETERBURG

Dodik zahvalio Rusiji na glasanju protiv Rezolucije, Putin poručio da je Dejton osnov za očuvanje situacije u BiH

Predsjednik Rs Milorad Dodik zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na "principijelnom stavu Rusije" koja je u Generalnoj skupštini UN-a glasala protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Foto: RTRs

(Patria) - Predsjednik Rs Milorad Dodik zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na "principijelnom stavu Rusije" koja je u Generalnoj skupštini UN-a glasala protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Dodik se s Putinom sastao danas poslijepodne u ruskom gradu Sankt Peterburgu na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma.

Putin je tokom sastanka poručio da Rusija ne mijenja stav u vezi s Dejtonskim sporazumom te dodao naveo da je "Dejton osnov za očuvanje situacije u BiH, ali i za razvoj".

Dodik se s Putinom sastao u trenutku najnovije političke krize u BiH, izazvane potezima vlasti Rs nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini UN-a.

Vlada Rs imenovala je radnu grupu s ciljem izrade prijedloga sporazuma o "mirnom razdruživanju" u Bosni i Hercegovini.

RTRs prenosi da je Dodik prije sastanka s Putinom najavio i da će od ruskog predsjednika tražiti "da se razmotri način na koji bi se moglo osigurati prisustvo" Rs na Forumu BRICS-a.

BRICS je organizacija grupe zemalja koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Dodiku je u Sankt Peterburgu uručena i medalja za razvoj saradnje i povodom 15. godišnjice Predsjedničke biblioteke koja nosi ime bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljicina.

Radi se o petom sastanku Dodika s Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu, te ukupno njihovom desetom razgovoru od 2014. godine.

Dodik i Putin posljednji put su se susreli u februaru ove godine u gradu Kazanju u Republici Tatarstan, koja je u sastavu Ruske Federacije.

Tada je Dodik rekao da Rs odbija da se pridruži sankcijama Zapada prema Rusiji uprkos, kako kaže, svakodnevnim pritiscima, te da ne želi da se pridruži NATO savezu.

#BiH #MiloradDodik #politika #Rusija #VladimirPutin