Članak

DOKUMENT I SNIMAK

Tužilaštvo BiH naredilo SIPA-i da ispita novinara Avdu Avdića i odgovorne Hayat televizije zbog Vučića, Čovića i Sijarta

(Patria) - Novinar Avdo Avdić koji je urednik portala Istraga.ba i urednik i voditelj emisije Istraga sedmice na Hayat televiziji u petak će u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dati iskaz zbog objave dokumenta o dolasku Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na proslavu neustavnog dana RS 9. januara 2023. godine.

Dokument je objavio Avdić na portalu Istraga.ba.

Prijavu zbog objave dokumenta uputila je Ambasada Srbije Tužilaštvu BiH koje je naložilo da se Avdić ispita.

Također, Tužilaštvo BiH je naložilo i da se ispita odgovorna osoba Hayat televizije jer je u emisiji Istraga sedmice objavljen tonski snimak razgovora predsjednika HDZ-a u BiH Dragana Čovića i ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szijjarta koji govore o promjeni Izbornog zakona na "kršćanskim osnovama".

Avdić je u izjavi za medije kazao da je Tužilastvo BiH naredilo SIPA-i da istraži ko mu je dao dokument koji se odnosi na dolazak Danila Vučića u Sarajevo.

"Da ne bih iznosio svoje ocjene rada pravosuđa, citirat ću Zakon o krivičnom postupku BiH, član 82. Evo šta tamo piše: Ne može se saslušati kao svjedok lice koje bi svojim iskazom povrijedilo dužnost čuvanja profesionalne tajne (vjerski službenik, odnosno ispovjednik, novinar u svrhu zaštite izvora informacija, advokat, bilježnik, liječnik, babica i dr.), osim ako je oslobođen te dužnosti posebnim propisom ili izjavom lica u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne”. Dakle, novinar ne može biti saslušan na okolnosti izvora svojih informacija. Ne piše da može odbiti već piše da NE MOŽE biti saslušan. Znaju to i u Tužilaštvu BiH, pa opet zovu. Zbog čega? Zbog toga što misle da će ovakvim operacijama ušutkati mene ili druge kolege. E, pa, neće", kazao je Avdić.

#AvdoAvdić #SIPA #Srbija #BiH