Članak

NESREĆA

Frontalni sudar vozova u Češkoj: Četvero mrtvih, 23 osobe povrijeđene

(Patria) - U sudaru putničkog i teretnog voza u češkim Pardubicama kasno sinoć poginule su četiri osobe, a 23 su povrijeđene, prenose češki mediji.

Navodi se kako se brzi voz iz Praga za slovačke Košice, s oko 200 putnika, sudario s teretnim vozom u Pardubicama, oko 100 km istočno od češke prijestolnice.

Glasnogovornica lokalnih spasilačkih službi je za češku televiziju izjavila kako ima i teško povrijeđenih.

Prema Upravi željeznica vozovi su se sudarili na novom stajalištu Pardubice Centrum, a sudar je prekinuo saobraćaj na koridoru prema Moravskoj, navodi se na web-stranici čeških željeznica. Prema objavljenim fotografijama i videosnimkama vozovi su se sudarili frontalno, a najmanje je jedan vagon putničkog voza iskočio iz tračnica i djelomično se prevrnuo.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan i ministar saobraćaja Martin Kupka odmah su stigli na mjesto nesreće. Rakušan je naveo da je brzi putnički voz pripadao privatnoj tvrtki RegioJet. Dodao je da niko od povrijeđenih nije u životnoj opasnosti.

Ministar Kupka rekao je da se glavna pruga između Praga i istočnog dijela zemlje mora zatvoriti dok vlasti istražuju sudar.

"Ne možemo i nećemo nagađati o uzroku nesreće", poručio je.

Državna željeznička kompanija Češke željeznice saopćila je da će pruga vjerovatno ostati zatvorena najmanje 24 sata "zbog razmjera nesreće".

Tragediju je komentirao i premijer Petr Fiala. "Sudar dvaju vozova u Pardubicama velika je nesreća. Svi mislimo na žrtve i stradale. Izražavam iskrenu sućut svim preživjelima", poručio je na mreži X.

Poginule osobe još uvijek nisu identificirane. Prema lokalnoj novinskoj agenciji CTK obojica mašinovođa su preživjela.

#Češka #nesreća #sudar #vozovi #Svijet