Članak

OŠTRI STAVOVI

Putin: Razmotrićemo slanje oružja zemljama u sukobu sa Zapadom, nema razlike između Bidena i Trumpa

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je kritikovao isporuku oružja dugog dometa sa Zapada Ukrajini, tvrdeći da bi Moskva mogla naoružati druge zemlje sličnim oružjem za napad na zapadne ciljeve, javio je AFP.

Komentar, koji je dao na konferenciji za novinare sa stranim novinskim kućama, uslijedio je nakon što je nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, dalo Ukrajini dozvolu za napad na ciljeve u Rusiji, što je Moskva nazvala ozbiljnom pogrešnom procjenom.

„Ako neko misli da je moguće isporučiti takvo oružje u ratnu zonu da napadne našu teritoriju i da nam stvara probleme, zašto onda nemamo pravo da isporučujemo oružje iste klase u dijelove svijeta gdje će biti udara po osjetljivim objektima tih (zapadnih) zemalja“, rekao je Putin.

„Odnosno, odgovor može biti asimetričan. Razmislićemo o tome“, rekao je novinarima.

„Dostava oružja u ratno područje je uvijek loša. Još više ako oni koji isporučuju ne samo
isporučuju oružje već ga i kontrolišu. Ovo je veoma ozbiljan i veoma opasan korak“, rekao je.

Putin je izdvojio Njemačku, rekavši da je, kada su se prvi tenkovi koje je Njemačka isporučio, „pojavili na ukrajinskom tlu, to izazvalo moralni i etički šok u Rusiji“ zbog nasljeđa Drugog svjetskog rata. Osvrćući se na njemačke vlasti, rekao je: „Kada kažu da će biti više projektila koji će pogoditi ciljeve na ruskoj teritoriji, to definitivno uništava rusko-njemačke odnose.“

Putin je ponovio da Rusija „nije započela rat protiv Ukrajine“, već je za to okrivio prozapadnu revoluciju 2014. godine.

„Svi misle da je Rusija započela rat u Ukrajini. Želim da istaknem da niko na Zapadu, u Evropi, ne želi da se sjeća kako je počela ova tragedija“, rekao je Putin.

Odbio je dati broj ruskih gubitaka na bojnom polju, rekavši samo da su ukrajinski bili pet puta veći.

„Mogu vam reći da po pravilu niko o tome ne govori“, rekao je Putin. „Ako govorimo o
nenadoknadivim gubicima, omjer je jedan prema pet“, rekao je.

Pitanje vojnih žrtava je osjetljivo u Rusiji, gdje je svaka kritika sukoba zabranjena, a za „širenje lažnih informacija“ o vojsci zaprijećena je maksimalna kazna od petnaest godina zatvora.

O bosansko-francuskom novinaru, Bidenu i Trumpu

Na pitanje o ubistvu video novinara AFP-a Armana Soldina u Ukrajini prošle godine, vjerovatno kao rezultat ruske raketne vatre, Putin je rekao da je Moskva spremna pomoći u istrazi.

„Učinićemo sve što je u našoj moći“, rekao je. „Spremni smo za ovaj posao. Ne znam kako bi se to moglo uraditi u praksi, pošto je ova osoba umrla u ratnoj zoni.“

Pitan o tome šta bi izborna pobjeda Donalda Trumpa ili Joea Bidena značila za američko-ruske odnose, slegnuo je ramenima.

„Uglavnom nema razlike“, rekao je.

Trumpove nedavne presude za poslovnu prevaru nazvao je politički motivisanim, tvrdeći da je njegova osuda „spalila“ ideju da je Washington vodeća demokratska država.

„Očigledno je u cijelom svijetu da je krivično gonjenje Trumpa... jednostavno korištenje pravosudnog sistema tokom unutrašnje političke borbe“, rekao je Putin.

„Njihovo navodno vođstvo u sferi demokratije spaljuje se do temelja“, dodao je ruski lider.

#oružje #Rusija #Ukrajina #VladimirPutin #Zapad #Svijet