Članak

DRŽAVNI TUŽILAC KOSOVA

Kelmendi: Imamo dvije godine da podignemo optužnicu za napad u Banjskoj

Zakonski rok za podizanje optužnice je dvije godine, s mogućnošću produženja u komplikovanim slučajevima za još godinu, ali to zahtijeva sud - rekao je Kelmendi.

(Patria) - Vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Kosova Besim Kelmendi izjavio je da optužnica za oružani napad u Banjskoj nije podignuta jer je, kako je naveo, prema zakonu, rok za njeno podizanje dvije godine, uz mogućnost produženja za još godinu.

- Zakonski rok za podizanje optužnice je dvije godine, s mogućnošću produženja u komplikovanim slučajevima za još godinu, ali to zahtijeva sud - rekao je Kelmendi za prištinsku agenciju Kosovapress.com.

Naoružana grupa iz Srbije, predvođena Milanom Radoičićem napala je 24. septembra 2023. godine u Banjskoj kosovsku policiju i ubila narednika Afrima Bunjakua.

Kosovska policija na taj je napad odgovorila likvidacijom tri pripadnika naoružane grupe. Radoičić je pobjegao u Srbiju i priznao da stoji iza napada.

Prošlo je više od osam mjeseci od napada u Banjskoj, ali još nema optužnice. Čelnici državnih institucija i analitičari kritikovali su Državno tužilaštvo zbog nepodnošenja tužbe.

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji za novinare u decembru 2023., zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveçlom, kritikovao Tužilaštvo.

Rekao je da uprkos činjenicama koje su dale sigurnosne institucije, Tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu za napad u Banjskoj.

- Bio je niz činjenica, dovoljno dokaza za podizanje optužnice, ovo je bila godina kriminalnih napada, postoje neslaganja između informacija, činjenica i optužnica na drugoj strani.

Ovu prazninu ne može da popuni Vlada, to je na Tužilaštvu, ja sam tu da pomognem, a oni su tu da rade - dodao je Kurti.

Evropski parlament je 19. oktobra 2023. godine najoštrije osudio napad na policiju u Banjskoj 24. septembra, nazvavši ga terorističkim napadom i zatražio odgovornost od Srbije.

#Banjska #Kosovo #MilanRadoičić #Region