Članak

OD 7. OKTOBRA

UN: Na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu ubijeno 500 Palestinaca

Izraelska vojska i Izraelci koji su uzurpirali palestinsku teritoriju od 7. oktobra 2023. na Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) ubili su više od 500 Palestinaca, od kojih su trećina bila djeca, objavio je UN.

(Patria) - Izraelska vojska i Izraelci koji su uzurpirali palestinsku teritoriju od 7. oktobra 2023. na Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) ubili su više od 500 Palestinaca, od kojih su trećina bila djeca, objavio je UN.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da su Izraelci, koji su uzurpirali palestinske teritorije nakon 7. oktobra, izveli 940 napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Qudsu.

Prema njegovim riječima, u navedenom periodu ubili su više od 500 Palestinaca, od kojih su trećina bila djeca, te da je više od 5.000 Palestinaca povrijeđeno.

Dujarric je dodao da su izraelske vlasti konfiskovale ili uništile 900 palestinskih objekata, od čega su 40 posto bile kuće u kojima su ljudi živjeli, te da je zbog toga raseljeno 2.000 ljudi.

Pozivajući se na informacije koje su dobili od Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), Dujarric je naveo da su napadi Izraela direktno utjecali na raspodjelu pomoći te agencije u Rafahu.

Podijelio je informaciju da su samo 232 kamiona pomoći mogla proći kroz granični prijelaz "Kerem Abu Salim" između 28. maja i 1. juna, te da je to veliko smanjenje u poređenju s periodom prije izraelskog napada na Rafah.

#Gaza #Palestina #rat #Svijet