Članak

ROBERT FICO

Prvo obraćanje slovačkog premijera nakon pokušaja atentata: Ne osjećam mržnju prema napadaču, opraštam mu

Premijer Slovačke Robert Fico danas je u video-poruci najavio kako bi mogao da se vrati na posao na kraju ovog ili početkom narednog mjeseca, nakon atentata koji je 15. maja na njega izvršio 71-godišnji pisac Juraj Cintula.

(Patria) - Premijer Slovačke Robert Fico danas je u video-poruci najavio kako bi mogao da se vrati na posao na kraju ovog ili početkom narednog mjeseca, nakon atentata koji je 15. maja na njega izvršio 71-godišnji pisac Juraj Cintula.

Fico je svoje obraćanje podijelio na društvenim mrežama, što je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti otkako je teško ranjen u pokušaju atentata prije tri sedmice, prenosi Euronews.

Rekao je da bi trebalo da se vrati na posao na prijelazu između juna i jula i da ne osjeća "nikakvu mržnju" prema svom napadaču.

- Opraštam mu - kazao je slovački premijer.

Poručio je i da protiv Cintule, kojeg je opisao "glasnikom zla i političke mržnje", neće preduzeti nikakve aktivne pravne radnje niti tražiti odštetu.

- Jedan aktivista slovačke opozicije 15. maja pokušao je da me ubije zbog mojih političkih stavova - rekao je Fico i dodao kako nema razloga da vjeruje da je to napad usamljenog luđaka.

Ističe da je nekoliko mjeseci unazad upozoravao na mogući atentat na nekog od vladajućih političara i precizirao da je "mržnja i agresivnost aktuelne opozicije, pokrivena i tolerisana od strane javnog mnijenja, nevladinih organizacija koje finansiraju strane zemlje, kulminirala nakon uspješnih predsjedničkih izbora koalicionog kandidata Petera Pellegrinija".

Dodao je da njegova vlada nije savršena, ali da se neslaganje s nečijim političkim mišljenjem ne rješava pištoljem, već razgovorom.

- Svakako da se mnoge stvari mogu uraditi drugačije. A upravo ponuda da se stvari rade drugačije i bolje, da se imaju drugačija mišljenja, mora biti elementarna osnova svakog smislenog demokratskog nadmetanja.

Ponuda ne može biti da se protivnik zatvori ili zlonamjerno ubije bez razloga. O tome će opozicija morati da razmisli - rekao je Fico i upozorio da će biti još žrtava ukoliko ne dođe do promjene.

Slovački premijer je dodao da mu je napad ozbiljno oštetio zdravlje, da je pretrpio nekoliko operacija i bolove, ali je duboko zahvalio medicinskom osoblju u bolnici u Banjskoj Bistrici, gdje se liječio nakon atentata.

#Atentat #premijer #RobertFico #Slovačka #Svijet