Članak

DRŽAVNI DELEGAT

Smajić: Najizglednije je da do kraja godine nećemo imati usvojen državni budžet

Kako sada stvari stoje i kako funkcioniše koalicija na državnom nivou, najizglednije je da do kraja godine nećemo imati usvojen budžet institucija BiH.

(Patria) - Kako sada stvari stoje i kako funkcioniše koalicija na državnom nivou, najizglednije je da do kraja godine nećemo imati usvojen budžet institucija BiH.

Izjavio je to danas za BHRT delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić (SBiH).

Gostujući u emisiji "BHT1 uživo", Smajić je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, problemima u radu Doma naroda, zastoju na bh. evropskom putu i razlozima neusvajanja budžeta instutucija BiH.

- Najveći problem dosadašnjeg neusvajanja budžeta institucija Bosne i Hercegovine je koalicija na državnom nivou koju čine HDZ, SNSD i stranke Trojke.

Ono što znamo je da ministar finansija dolazi iz SNSD-a i on je dužan uputiti nacrt budžeta prema Vijeću ministara, nakon toga ide u Predsjedništvo BiH, nakon čega dolazi u Predstavnički i na Dom naroda.

Iz ovoga svega vidimo da je to jedan složen proces, ali on je to bio dužan uraditi u oktobru, da bi od 1. januara startovao.

Vidimo da je već sedam mjeseci prekršen taj budžetski kalendar i evo sada da on pokrene tu proceduru i uputi prema Vijeću ministara nacrt budžeta institucija BiH za 2024., sigurno bi taj postupak trajao dva-tri mjeseca - govori Smajić.

Upozorava da neusvajanjem državnog budžeta Bosni i Hercegovini prijeti ekonomski kolaps i zastoj na njenom evropskom putu.

- Stranka za Bosnu i Hercegovinu je na samom početku zagovarala da se ne ide u koaliciju na državnom nivou sa SNSD-om, nego sa strankama iz opozicije u Rs, koje bi sigurno dosta toga više radile u korist građana BiH.

Sigurno je da bismo sada imali usvojen budžet i ne bismo došli u situaciju da ne možemo povući ovih oko dvije milijarde KM sredstava u Planu rasta koje nam je obećala Evropska unija.

Ovdje su svakako na gubitku građani Bosne i Hercegovine. Vladajuća koalicija je već potrošila više od pola tog budžeta koji nije usvojen - ističe Smajić.

Ocjenjuje da je već došlo do zastoja na evropskom putu Bosne i Hercegovine, odmah nakon što smo u martu dobili zeleno svjetlo Evropske komisije za otvaranje pregovora s EU.

- Mi znamo da je tada prestala sva priča o putu ka Evropskoj uniji. Od tada se više ništa ne radi u Parlamentarnoj skupštini BiH kako bi se ponovo pokrenuo neki napredak ka EU.

Vladajuća koalicija ništa ne poduzima kako bi se ti procesi otkočili. Imali smo tada najavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će u aprilu pokrenuti priču o Ustavnom sudu BiH.

I evo, to smo i doživjeli, da bi se sva pažnja javnosti usmjerila ka Ustavnom sudu, tjeranju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a znamo da je Ustavni sud garant svega u Bosni i Hercegovini.

Vidimo ove prijetnje o razdruživanju. Ako recimo odu strane sudije i ove snage i politike koje ne vole Bosnu i Hercegovinu preuzmu kontrolu nad Ustavnim sudom, ovaj poziv za razdruživanjem neće biti proglašen neustavnim.

To su veoma opasne stvari s kojima se igraju ove politike iz manjeg bh. entiteta, vrlo često sinhronizovano s HDZ-om i vrlo često potpomognute strankama Trojke - dodao je Smajić.

#DomNaroda #DžemalSmajić #ParlamentBosneiHercegovine #politika #BiH