Članak

EFENDIĆ PODIJELIO VIDEO

Desetine hiljada Sarajlija tog 8. juna 1996. došlo je na Žuč da proslavi jednu od prvih pobjeda Armije RBiH

Na sarajevskom brdu Žuč u subotu, 8. juna bit će otvoren spomenik Krila slobode. Taj datum obilježava se kao Dan Općine Novi Grad i Dan bitke za brdo Žuč.

(Patria) - Na sarajevskom brdu Žuč u subotu, 8. juna bit će otvoren spomenik Krila slobode. Taj datum obilježava se kao Dan odbrane Općine Novi Grad i Dan bitke za brdo Žuč.

Fotografije tog Memorijalnog spomenika nedavno je objavio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Najviše teritorije u toku agresije na BiH upravo je oslobođeno 8. juna 1992., i to na području Žuči. Bila je to jedna od prvih pobjeda Armije RBiH.

Općina Novi Grad imala je 25.000 vojnika, a veliki broj njih dao je svoje živote za odbranu države od agresora, za slobodu u kojoj danas živimo.

Načelnik Efendić na svom Facebooku danas je podijelio video prve proslave 8. juna - prije 28 godina.

"Na brdu Žuč tada su bile desetine hiljada Sarajlija. Bio sam među njima kao dijete i volio bih da takve događaje pamte i današnje generacije djece.

U subotu koja je pred nama, 8. juna ove godine, prilika je da se ponovo okupimo na platou brda Žuč u čast odbrani Sarajeva, Bosne i Hercegovine, i pobjedama Armije Republike Bosne i Hercegovine, kako na Žuču, tako i na svim ratištima širom Bosne i Hercegovine.

Javni prijevoz do brda Žuč bit će besplatan i organiziran iz svih dijelova općine Novi Grad", naveo je Efendić.

#ArmijaRepublikeBosneiHercegovine #Načelnik #OpćinaNoviGrad #SemirEfendić #Žuč #BiH