Članak

USKLAĐENOST SA STEČEVINOM EU

Ured za zakonodavstvo VM BiH organizirao sastanak: Potrebno izvršiti novelaciju zakona i propisa u institucijama BiH

(Patria) - Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u saradnji sa
Zakonodavnopravnim sektorom Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i
Hercegovine, Generalnim sekretarijatom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i
Direkcijom za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, 5. juna 2024.
godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održao je radni sastanak sa predstavnicima svih ministarstava i drugih institucija Bosne i Hercegovine u pogledu
novelacije teksta propisa i izrade novih propisa u skladu sa članom 46. st. (3) i (4) i članom 54 a. Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Nakon izvršene analize svih propisa iz baze podataka kojom raspolaže Ured za zakonodavstvo, pripremljen je tabelarni pregled zakona za svako ministarstvo i instituciju za koje postoji potreba izrade noveliranog teksta zakona u skladu sa članom 54a. Jedinstvenih pravila, odnosno izrada novog propisa u skladu sa članom 46. st. (3) i (4)
Jedinstvenih pravila.

Predstavnici institucija koji su prisustvovali sastanku podržali su inicijativu Ureda za
zakonodavstvo i iskazali spremnost da tokom 2024. godine započnu novelaciju teksta propisa i izradu novih propisa za koje institucija procijeni da su od prioritetnog značaja.

S obzirom da je Evropsko vijeće 21. marta donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH, prije samog početka pregovora potreban je pregled i analiza usklađenosti zakonodavstva države kandidatkinje sa pravnom stečevinom EU tzv. screening.

Iz Ureda za zakonodavstvo su upozorili institucije da u svojim programima rada za 2025. godinu pažnju posvete izradi plana novelacije zakona i podzakonskih akata Vijeća ministara BiH i institucija BiH donijetih prije stupanja na snagu Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Također, iz Ureda potcrtavaju da je potrebmo pristupiti donošenju novog propisa ako je više od polovine članova već izmijenjeno, odnosno dopunjeno ili se predlaže izmjena, odnosno dopuna jedne trećine dopisa.

#BiH #novelacija #Uredzazakonodavstvo #Vijećeministara #EU #screening