Članak

PARIZ

Francuska policija uhapsila tri osobe nakon pronalaska lijesova pred Eiffelovim tornjem

Javni tužioci zatražili su da trojica pojedinaca iz Bugarske, Njemačke i Ukrajine, svi mlađi od 30 godina, budu kažnjeni zbog nasilja s predumišljajem.

(Patria) - Francuska policija uhapsila je jučer tri osobe nakon što je blizu Eiffelovog tornja u subotu pronađeno pet praznih lijesova umotanih u francuske zastave s natpisom "Francuski vojnici iz Ukrajine".

Javni tužioci zatražili su da trojica pojedinaca iz Bugarske, Njemačke i Ukrajine, svi mlađi od 30 godina, budu kažnjeni zbog nasilja s predumišljajem.

Tužioci su rekli da je ostavljanje lijesova pred Eiffelovim tornjem čin psihološkog nasilja.

Francuska bi uskoro mogla poslati vojne instruktore u Ukrajinu uprkos zabrinutosti nekih saveznika i kritika iz Rusije, rekli su diplomatski izvori za Reuters prošle sedmice.

Francuski dnevni list "Le Monde" je, navodeći sigurnosne dokumente, objavio da je trojac bio u kontaktu s muškarcem koji je na pariškom spomeniku holokaustu sredinom maja sprejem nacrtao crvene dlanove.

Francuski tužioci su u novembru otvorili istragu o tome jesu li dvojica državljana Moldavije, koji su priznali da su crtali Davidove zvijezde po zidovima pariških zgrada, to činili po nalogu nekoga iz inostranstva.


Nakon medijskih izvještaja o tome da je Moldavce usmjeravao pojedinac u Rusiji, ured javnog tužioca je rekao da je neko iz inostranstva telefonom komunicirao s njima na ruskom jezikom.

#Bugarska #DavidoveZvijezde #EiffelovToranj #FrancuskaPolicija #FrancuskiVojnici #Holokaust #LeMonde #Moldavija #Njemačka #Ukrajina #Svijet