Članak

NEMA ZAKONA

Vijeće ministara BiH razmatra 49 izvještaja o radu institucija BiH za 2023. godinu

(Patria) - Danas će biti održana sjednica Vijeća ministara BiH. Na dnevnom redu nema nijednog zakona. Sa prošle sjednice ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ BiH) je zbog protivljenja ministra Zukana Heleza da neće podržati dnevni red, povukao dva zakonska rješenja i to Zakon o Sudu BiH i Izborni zakon BiH. Kako je pojašnjeno nakon sjednice, zakoni su povučeni na dodatno usaglašavanje.

Zakon o Sudu BiH je jedan od tzv. evropskih zakona iz 14 prioriteta. Iako je u martu BiH dobila pristupne pregovore sa EU, tačan datum početka pregovora nije utvrđen upravo zbog obaveza koje BiH još uvijek nije ispunila.

Na dnevnom redu Vijeća ministara BiH niz je odluka, informacija, te 49 Izvještaja o radu institucija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Također, Vijeće ministara BiH će utvrditi prijedloge odgovora na pitanja državnih zastupnika.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o odobravanju sredstava Tužilaštvu Bosne i Hercegovine iz tekuće rezerve za period januar - mart 2024. godine - II. krug glasanja.

Za 21. maj je zakazana i sjednica Predstavničkog doma PS BiH, ali na dnevnom redu također nema nijednog novog zakonskog rješenja koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH.


#nemazakona #odluke #sjednica #Vijećeministara #BiH