Članak

SRBIJA

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska u posjeti Beogradu

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska doputovala je jučer u Beograd.

(Patria) - Prva dama Ukrajine Olena Zelenska doputovala je jučer u Beograd.

Radi se o prvoj posjeti nekog visokog ukrajinskog zvaničnika Srbiji od početka ruske invazije 2022., koja se može tumačiti i kao signal udaljavanja Srbije od Moskve, njenog tradicionalnog saveznika, javila je agencija Reuters.

Uz svoju srbijansku kolegicu Tamaru Vučić, suprugu predsjednika Srbije, i ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu, koji je također u svojoj prvoj posjeti Beogradu, Zelenska je posjetila grad i srednjovjekovnu tvrđavu Kalemegdan, navodi britanska agencija, pozivajući se na beogradske medije.

Zbog tradicionalnih historijskih, vjerskih, religijskih, političkih i vojnih veza, u Srbiji je raširen proruski sentiment, navodi Reuters, uz ocjenu da "srbijanski populistički predsjednik Aleksandar Vučić pokušava balansirati između kandidature (Srbije) za članstvo u EU i veza s Rusijom i Kinom".

Navodi se također da je Srbija osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama i na drugim međunarodnim forumima, ali je dosad odbijala da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Reuters podsjeća i da se Vučić dosad sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tri puta na međunarodnim forumima u inostranstvu, posljednji put u februaru na regionalnom sastanku u Tirani.

Od 2022. godine, Srbija je prihvatila hiljade ukrajinskih izbjeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoći u razminiravanju zemlje i postratnoj izgradnji.

Britanska agencija podsjeća da se prošle godine, u povjerljivom dokumentu Pentagona koji je procurio, navodi kako je "Srbija pristala da isporuči oružje i municiju Kijevu ili da ih je poslala Ukrajini".

#Beograd #OlenaZelenska #Ukrajina #Region