Članak

DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken: Izrael nema 'uvjerljiv plan' zaštite civila u Rafahu

Američki državni sekretar Antony Blinken branio je odluku odgode dostave 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti da će biti iskorištene u napadu na grad Rafah na jugu Gaze.

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken branio je odluku odgode dostave 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti da će biti iskorištene u napadu na grad Rafah na jugu Gaze.

Blinken smatra kako Izraelu nedostaje "uvjerljiv plan" zaštite 1,4 miliona civila koji su se sklonili u Rafah.

U razgovoru u emisiji 'This Week' na ABC Newsu, Blinken je rekao da je Joe Biden i dalje odlučan u tome da pomogne Izraelu da se odbrani i da je isporuka 3.500 bombi mase 900 i 230 kilograma jedini američki paket oružja koji je zadržan.

To bi se moglo promijeniti, kako je naveo, ako Izrael pokrene sveobuhvatni napad na Rafah, što Izrael kaže da planira kako bi iskorijenio borce Hamasa.

- Biden je jasno dao do znanja da ako Izrael "pokrene veliku operaciju na Rafah, tada postoje određeni sistemi koje nećemo podržavati i isporučivati za tu operaciju.

Stvarno smo zabrinuti zbog načina na koji se koriste. Izrael mora imati jasan, uvjerljiv plan zaštite civila, koji mi još nismo vidjeli - poručio je Blinken.

U Rafahu se sklonilo 1,4 miliona Palestinaca, od kojih su mnogi raseljeni iz drugih dijelova Gaze odakle su pobjegli od borbi i izraelskog bombardovanja, usred teške nestašice hrane i vode.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze stradalo je barem 35.000 Palestinaca, prema podacima ministarstva zdravstva enklave.

#AntonyBlinken #Izrael #Rafah #svijet