Članak

KOMANDANTICA NATO ŠTABA

McGaha: Ponosim se uspjesima koje smo zajedno postigli i našom kontinuiranom posvećenošću svim građanima BiH

Ponosim se uspjesima koje smo zajedno postigli i našom kontinuiranom posvećenošću svim građanima BiH, riječi su komandantice NATO Štaba Sarajevo, brigadne generalice Pamele L. McGaha koja je pri kraju svog mandata.

(Patria) - Ponosim se uspjesima koje smo zajedno postigli i našom kontinuiranom posvećenošću svim građanima BiH, riječi su komandantice NATO Štaba Sarajevo, brigadne generalice Pamele L. McGaha koja je pri kraju svog mandata.

McGaha je to izjavila na sastancima održanim s rukovodiocima partnerskih bh. institucija - Ministarstvom odbrane BiH, Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH.

Generalica se zahvalila svojim partnerima za izvrsnu saradnju tokom njenog mandata u NATO Štabu Sarajevo, kao i za njihovu kontinuiranu i svakodnevnu posvećenost unapređenju odbrambeno-sigurnosne infrastrukture u BiH, "što će, u konačnosti, biti na korist svim građanima BiH".

Naglasila je niz uspješnih rezultata zajednički postignutih tokom protekle dvije godine, uključujući i izvrsnu ocjenu Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH u 2022. kao sposobne da djeluje u skladu s NATO standardima.

Također je istakla i brojne hrabre pripadnike OS BiH koji su odgovorili na poziv da pruže pomoć saveznicima u vanrednoj situaciji nakon razarajućih prirodnih nepogoda u Turskoj i Sloveniji.

McGaha se osvrnula i na brojne situacije multiresornog odgovora na poplave i šumske požare u BiH u cilju spašavanja života, uz podršku NATO-finansiranog Komandnog sistema za upravljanje incidentom (NICS).

Naglasila je kontinuiranu podršku BiH u kontekstu inicijative "Žene, mir i sigurnost", kao i partnerstvo BiH i Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i prestižni Rose-Roth seminar kojem je BiH bila domaćin prošle godine.

Sastanci su bili i prilika za predstavljanje novog komandanta NATO Štaba Sarajevo, brigadnog generala Matthewa A. Valasa, koji će dužnost komandanta preuzeti 10. maja 2024., na svečanoj primopredaji komande koja će biti održana u Domu Oružanih snaga.

#PamelaMcGaha #NATOŠtab #nato #BiH