Članak

9. MAJ

Nikšić i brojne delegacije u Bugojnu na obilježavanju Dana Zlatnih ljiljana

(Patria) - Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je sa federalnim ministrima za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, te energije, rudarstva i industrije Nedžadom Lokmićem i Vedranom Lakićem prisustvovao obilježavanju Dana Zlatnih ljiljana u Bugojnu. Obraćajući se na svečanoj akademiji, premijer je istakao da „svi zajedno moramo učiti šta znači patriotizam i imati nezavisnu i suverenu zemlju“.

- Mlade generacije moramo učiniti da je BiH od Une do Drine, od Save do mora i da je svaki pedalj ove zemlje sviju nas, svih njenih građana. Nisu slučajno dobitnici najviših ratnih priznanja izabrali deveti maj da bude njihov dan. To je dan koji se obilježava i kao Dan pobjede nad fašizmom to je Dan Evrope, te potvrda da su pripadnici Armije RBiH vodili časnu i pravdenu borbu - borbu za svoj narod, sve narode Bosne i Hercegovine - kazao je Nikšić.

Dodao je da je pred građanima BiH vrijeme kada se i u miru treba graditi svoja zemlja i realizovati ono zbog čega su borci BiH davali svoje živote.

- Naravno da to neće biti nimalo lako i da moramo učiti mlade da je ekonomska nezavisnost, kao i spremnost da radimo na izgradnji institucija BiH, te spremnost na to da se učini nešto da se naši ljudi koji su napustili BiH vraćaju u zemlju, najveći patriotski čin u ovome trenutku - kazao je federalni premijer.

Dobitnicima najviših ratnih priznanja čestitao je Dan Zlatnih ljiljana, kao i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope uz poruku "neka živi BiH, jedina zemlja dva puta rođena u pobjedi nad fašizmom, te svi njeni građani".

Uoči svečanosti, premijer Nikšić i federalni ministri Lokmić i Lakić položili su cvijeće i odali počast ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja u Spomen parku oslobodiocima Bugojna.

- Posebno mi je zadovoljstvo što ovaj dan slavimo u herojskom Bugojnu, u gradu koji je dao neizmjerne žrtve u odbrani BiH. Svim dobitnicima Zlatnih ljiljana i ostalih ratnih priznanja od srca čestitam 9. maj. Omladini želim uputiti poruku da čuvamo i njegujemo ovo što su nam ovi heroji ostavili u amanet - kazao je ministar Lokmić.
Uoči svečanosti delegacija Vlade FBiH položila je cvijeće i odala počast ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja u Spomen parku oslobodiocima Bugojna.

Svečanosti je prisustvovao potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji je u svom obraćanju istaknuo da su „Zlatni ljiljani“ svojom hrabrošću i požrtvovanošću sačuvali državu i stvorili pretpostavke da, baš kao i Evropa nakon Drugog svjetskog rata i sloma fašizma, izgrade bolju i prosperitetniju budućnost za sve građane i narode BiH.

- Svim nosiocima odlikovanja „Zlatni ljiljan“ kao najvećeg ratnog priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 9. maj Dan zlatnih ljiljana. Današnji dan je prilika da odamo počast njima, dobitnicima najvećeg ratnog priznanja Zlatnog ljiljana, i da se sa posebnim pijetetom prisjetimo onih koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine - kazao je Lendo.

Naglasio je da je dužnost svih sadašnjih i budućih generacija da sa poštovanjem i zahvalnošću čuvaju uspomenu na "Zlatne ljiljane", te da čuvaju državu i slobodu kao dostignuće koje su oni ostvarili.

Obilježavanju Dana Zlatnih ljiljana prisustvovale su brojne delegacije sa svih nivoa vlasti.

#Bugojno #Danzlatnihljiljana #BiH