Članak

AUSTIN POTVRDIO

SAD zbog ofanzive na Rafah stopirale isporuku oružja Izraelu

Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebalo da pokrene veliku ofanzivu na Rafah bez da uzime u obzir i zaštitu civila koji se nalaze na tom području.

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je jučer da je odluka predsjednika SAD-a Josepha Bidena da suspenduje isporuku municije Izraelu donesena zbog izraelskih planova da izvrši ofanzivu na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze.

- Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebalo da pokrene veliku ofanzivu na Rafah bez da uzime u obzir i zaštitu civila koji se nalaze na tom području.

Nakon što smo ponovo procijenili situaciju, zaustavili smo slanje municije u Izrael - rekao je Austin na saslušanju u Senatu, te dodao da još nije donesena konačna odluka "šta će biti s tom pošiljkom", prenosi Reuters.

Američka administracija zaustavila je prošle sedmice pošiljku od oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti povodom najavljene kopnene ofanzive na Rafah, javio je jučer Associated Press, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

Ovaj zvaničnik pojasnio je da nije donesena konačna odluka o dostavljanju bombi i da je zaustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 teških 226 kilograma.

Izraelski ratni kabinet u ponedjeljak je odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafahu da bi se "izvršio vojni pritisak na Hamas", i pored ranijeg saopštenja Hamasa da pristaje na egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre.

#SAD #Oružje #Izrael #LloydAustin #Svijet