Članak

OTPUTOVAO U MAĐARSKU

Kineski predsjednik Xi Jinping okončao posjetu Srbiji

Prije ulaska u avion, Xi je rekao Vučiću da je "veoma zadovoljan" posjetom i "mnogo zahvalan i iskreno dirnut", kao i da osjeća da su veze dvije zemlje "jako čvrste".

(Patria) - Najviši zvaničnici Srbije, na čelu s Aleksandrom Vučićem, ispratili su večeras predsjednika Kine Xi Jinpinga na Aerodromu "Nikola Tesla" u Surčinu, na kraju dvodnevne zvanične posjete.

Predsjednika Kine i njegovu suprugu Peng ispratili su i premijer Miloš Vučević, predsjednica Skupštine Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Marko Đurić.

Prije ulaska u avion, Xi je rekao Vučiću da je "veoma zadovoljan" posjetom i "mnogo zahvalan i iskreno dirnut", kao i da osjeća da su veze dvije zemlje "jako čvrste".

Vučić mu je odgovorio da će Srbija za njega uvijek biti "druga kuća".

- Ogromnu čast ste učinili našem narodu i našoj zemlji, i mi to nikada nećemo zaboraviti - poručio mu je Vučić.

Vučić i Xi ranije danas potpisali su Zajedničku izjavu Srbije i Kine o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Poslije sastanka delegacija dvije zemlje u Palati "Srbija", predstavnici Srbije i Kine razmijenili su 28 dokumenata o saradnji, u prisustvu Vučića i Xija.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je 6.700 policajaca bilo angažovano na poslovima obezbjeđivanja posjete kineskog predsjednika.

Iz Beograda, u koji je jučer došao iz Pariza, Xi večeras leti za Budimpeštu.

Francuska, Srbija i Mađarska su jedine zemlje koje je Xi posjetio tokom petodnevne evropske turneje, prve u posljednjih pet godina.

#AleksandarVučić #Kina #posjeta #Region #Srbija #XiJinping