Članak

SVEČANA SJEDNICA OV

Komšić: Ohrabruju projekti koje realizuje Općina Stari Grad Sarajevo

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci obratio na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, upriličenoj povodom Dana Općine Stari Grad Sarajevo.

(Patria) - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci obratio na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, upriličenoj povodom Dana Općine Stari Grad Sarajevo.

"Poštovani građani Starog Grada, građani Sarajeva, uvaženi načelniče Čengić,
Odmah na početku želim svima vama čestitati Dan Općine Stari Grad.

Čestitam unaprijed svim dobitnicima priznanja koja će danas biti uručena, kako kolektivima, tako i pojedincima zbog općeg doprinosa, ne samo općini Stari Grad, nego i cijelom Sarajevu, te državi Bosni i Hercegovini.



Općina Stari Grad, historijski i simbolički gledano, jedna je od najistaknutijih općina u našem gradu, jer je upravo na ovim prostorima utemeljen naš glavni grad.

Vijekovima je ovaj dio grada simbolizirao, na određen način, centar Bosne i Hercegovine.

Tome svjedoči i ovaj prostor u kojem se održava današnja manifestacija. Odnosno, prostor Gazi Husrev-begove zadužbine, koja opet sama po sebi vijekovima egzistira kao jedan od duhovnih i prosvjetiteljskih centara Sarajeva.

Danas je Stari Grad, ako ne uvijek, onda zasigurno često, ona prva slika o nama, slika o gradu Sarajevu koja ide u svijet kroz fotografije brojnih turista koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu.

Stoga je odgovornost ljudi koji vode Općinu Stari Grad od naročitog značaja, i ja sam uvjeren da su te odgovornosti svjesni.

To je posebno važno kada se zna da živimo u vremenu u kojem nema prostora za ponavljanjem nečijih grešaka i kada se od nosilaca vlasti očekuje da građanima i državi ponude nešto novo i bolje.



U tom smislu ohrabruju projekti koje realizuje Općina Stari Grad u cilju poboljšanja sveukupnog statusa i ugleda općine, a nadam se da će se jedna pozitivna energija s tim u vezi zadržati i u budućnosti.

Na kraju, s obzirom na to da 2. maj obilježavamo kao dan Općine Stari Grad, a svi znamo šta se prije 32 godine dešavalo taj dan i u danima koji su nakon toga uslijedili, u obavezi smo da se podsjetimo svih palih boraca i šehida koji su svoje živote položili za slobodu ovog grada i za ljepotu koju mi danas uživamo u miru.

Njima neka je vječna slava i hvala, a svima vama još jednom čestitam Dan Općine Stari Grad", poručio je Komšić.

#članPredsjedništva #DanOpštine #IrfanČengić #OpćinaStariGrad #općinskovijeće #politika #svečanasjednica #ŽeljkoKomšić #BiH #Predsjedništvo