Članak

ODGOVOR NA OPTUŽBE

Francuska negira ruske tvrdnje da su ministri odbrane razgovarali o ukrajinskom sukobu

(Patria) - Ruski ministar odbrane Sergei Shoigu i njegov francuski kolega Sebastien Lecornu razgovarali su o potencijalu za razgovore o ukrajinskom sukobu tokom rijetkog telefonskog razgovora u srijedu, saopštilo je moskovsko ministarstvo odbrane, a Pariz demantovao, javio je AFP.

Neočekivani poziv, za koji je Moskva rekla da ga je inicirao Pariz, predstavlja rijedak slučaj kontakta na visokom nivou između dvije zemlje, čije su veze ozbiljno narušene sukobom.

„Primjećena je spremnost za dijalog o Ukrajini. Polazne tačke bi mogle biti bazirane na Istanbulskoj mirovnoj inicijativi“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane povodom poziva. Ministarstvo nije preciziralo šta to znači.

Izvor blizak Lecornuu brzo je demantovao da se takav razgovor vodio.

„Francuska nije prihvatila niti predložila nešto slično“ o sukobu, rekao je izvor za AFP.

Članica NATO-a Turska rekla je prošlog mjeseca da je spremna da bude domaćin mirovnog samita između Rusije i Ukrajine, ali je Kijev odbio ideju da pregovara direktno s Moskvom.

Shoigu je zamjerio Parizu što je signalizovao da bi zapadni vojnici mogli biti poslati u Ukrajinu, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron u februaru odbio da isključi tu mogućnost.

„Što se tiče izjava Jelisejske palate o slanju francuskog kontingenta u Ukrajinu, Sergei Shoigu je istakao da bi, ako se one sprovedu u praksi, to stvorilo probleme samoj Francuskoj“, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

#Rusija #sukob #Ukrajina #Svijet