Članak

PREDSJEDNICA SKUPŠTINE

Brnabić beogradske izbore raspisala za 2. juni

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas beogradske izbore za 2. juni, nakon dvodnevnih neuspješnih pregovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima i preporukama ODIHR-a.

(Patria) - Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas beogradske izbore za 2. juni, nakon dvodnevnih neuspješnih pregovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima i preporukama ODIHR-a.

Brnabić kaže da je raspisivanje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda za 2. juni bila njena zakonska obaveza.

Dodaje da je izabrala posljednji mogući datum za raspisivanje izbora jer "su na zahtjev opozicije i izričitu molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odlučili da ovi izbori treba da se održe u najkasnijem mogućem terminu u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije".

Vrijeme prije izbora, istakla je Brnabić, iskoristila je da pokuša pokrenuti dijalog i kroz razgovor sa svim parlamentarnim političkim akterima učini sve da ovi i svi naredni izbori proteknu u najboljem redu u skladu s demokratskim standardima i da pokaže ozbiljnost i odgovornost koju duguju svim građanima Srbije.

- Moja vrata ostaju otvorena za dijalog ukoliko postoji bar malo želje da pokažemo građanima Srbije da ipak nekada možemo zajedno raditi na stvarima bitnim za građane, bez obzira na njihove političke afinitete - kazala je Brnabić.

Pozvala je sve političke stranke i koalicije da se nadmeću u idejama i planovima i da vode računa da izborna utakmica bude fer i korektna.

#AnaBrnabić #izbori #Region #Srbija